Vi bruker inhalasjonslegemidler for en milliard
Nesten en halv million nordmenn bruker inhalasjonslegemidler mot astma og kols. Pasienter over 60 år står for mer enn halvparten av bruken. Mange av dem har for dårlig effekt av behandlingen.
Det er dokumentert at mer enn halvparten av pasientene med kols ikke har god nok effekt av behandling. Neste år skal astma- og kols-pasienter få tilbud om en strukturert veiledning om inhalasjonsteknikk og råd om legemiddelbruken sin i apotekene. Apotek.no har sett nærmere på statistikken for de pasientene som bruker legemidler som skal inhaleres. Kildene er Apotekforeningens bransjestatistikk og Folkehelseinstituttets Reseptregisteret.
430 000 personer brukte legemidler mot astma og kols i 2014, ifølge Reseptregisteret. Det finnes mer enn 20 forskjellige legemidler til inhalasjon mot astma og kols. De fleste av virkestoffene finnes i ulike styrker og mengder, og de har alle inhalatorer som skal brukes for å ta inn legemiddelet.
I 2014 ble det solgt inhalasjonslegemidler til behandling av astma og kols for rett i overkant av en milliard kroner.
Standardisert veiledningstjeneste fra neste år
Farmasøyter i apotek gir i dag veiledning om riktig bruk og god inhalasjonsteknikk, men det er ingen faste rutiner for regelmessig oppfølging av pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet anbefaler i Legemiddelmeldingen å utrede muligheten for å innføre standardiserte veiledningstjenester for astma og kols-pasienter. I statsbudsjettet for 2016 følger regjeringen opp med å sette av fem millioner kroner til en slik veiledning i apotek.
– Dette gir apotekfarmasøytene en fantastisk mulighet til å hjelpe en stor pasientgruppe som vi vet har mange utfordringer med medisinene sine. Det er veldig positivt at regjeringen allerede nå følger opp Legemiddelmeldingen fra i vår. Dette er en erkjennelse av at mange pasienter kan få en større del av den hjelpen de trenger fra apotekene, sa adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen til apotek.no da Statsbudsjettet ble lagt frem.
Pasienter over 60 år bruker mest
De fem mest brukte inhalasjonslegemidlene i 2014 er salbutamol (Ventoline), salmeterol og flutikason (Seretide), formoterol og budesonid (Symbicort), og ipratropiumbromid (Atrovent) tiotropiumbromid (Spiriva). Til sammen utgjør disse fem legemidlene 77 prosent av totalforbruket av inhalasjonslegemidler mot astma og kols.
Bruken av inhalasjonslegemidler har ligget ganske stabilt de siste årene. Forbruket målt i definerte døgndoser har økt med 6 prosent fra 2010 til -14, mens antall brukere har økt med bare 2 prosent. Det er store forskjeller i utviklingen mellom aldersgruppene. Bant 70-79-åringene har det vært en økning i forbruket på 16 prosent, mens det har vært en nedgang på 12 prosent i antall brukte doser i aldersgruppen 0-20 år.
55 prosent av alle inhalasjonslegemidlene brukes av personer som er 60 år og eldre, mens denne gruppen bare utgjør 22 prosent av befolkningen. Bare 18 prosent av legemidlene brukes av personer under 40 år, mens 0-40 åringene utgjør over halvparten av befolkningen.
Kilde: Apotekforeningens bransjestatistikk