Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Utålmodig enighet om legemiddelmeldingen

– På Legemiddeldagen i fjor hadde vi også en politisk debatt, og mitt inntrykk er at nesten alt vi snakket om i fjor er med i denne stortingsmeldingen, sa stortingsrepresentant Sveinung Stensland fra Høyre på Legemiddeldagen.


12.06.2015

Utålmodig enighet om legemiddelmeldingen

Bred enighet mellom Lund, Tung, Stensland og Kjenseth på Legemiddeldagen

Det Norske Teateret var arenaen da Legemiddeldagen ble arrangert 11. juni. Nærmere 200 deltagere hadde tatt turen for å høre politikere og en rekke fagfolk kommentere og debattere den nye Legemiddelmeldingen.


Møteleder Erik Wold ledet en politisk samtale mellom stortingsrepresentantene Sveinung Stensland (H), Karianne O. Tung (A), Ketil Kjenseth (V) og administrerende direktør Per T. Lund i Apotekforeningen. Det er stor politisk enighet om at Legemiddelmeldingen gir en god retning for legemiddelpolitikken. Diskusjonen dreide seg derfor like mye om fremdrift og gjennomføring av tiltak som på innholdet i poltikken.


-I behandlingen av meldingen tror jeg det kan være fremdriften vi fort kan bli litt uenige om. Jeg mener at deler av denne meldingen kan ta kortere tid å gjennomføre, blant annet det som dreier seg om apotekenes og farmasøytenes rolle. Det haster med å få deres kompetanse i større grad ut til pasienten, oppsummerte Ketil Kjenseth.


Forbildet i Lofoten

Tidligere i programmet hadde apoteker Håvard Horn fra Apotek 1 Vestvågøy og kommunalsjef Lars Pley Ludvigsen i Vestvågøy kommune fortalt om et samarbeid mellom apotek og kommune om legemiddelgjennomganger. Dette ble kommentert av flere i den politiske samtalen.


- De to fra Lofoten sa mye bra om samhandling på tvers i den hjemmebaserte omsorgen, som det blir mer og mer av. Som politikere har vi et særlig ansvar for å få med kommunesektoren, som er de som er mest presset på kompetanse og ressurser. Det er vårt ansvar å legge til rette for at helsepersonell kan spille bedre sammen. Vi må kanskje ikke styre på detaljnivå, men slippe til andre aktører som kan finne sammen i konstruktive samarbeid, sa Kjenseth.


Administrerende direktør Per T. Lund ble også veldig inspirert av eksempelet fra Vestvågøy, og mente det var viktig å diskutere hvordan man kan legge bedre til rette for slike lokale initiativ, og viste spesielt til behovet for å legge til rette for gode møteplasser mellom farmasøyter og leger lokalt.


Må investere i riktig legemiddelbruk

Karianne Tung inviterte til dialog med bransjen i tiden frem mot behandlingen av meldingen, og utfordret Stensland på hvorfor man ikke har inkludert hjemmebasert omsorg når man nå vil pålegge kommunene å sørge for systematiske legemiddelgjennomganger i sykehjem.


-Vi bygger fotobokser, midtdelere og så videre for å hindre dødsfall i trafikken, men det investeres for lite i tiltak som kan redusere de tusen dødsfallene årlig som skyldes legemidler. Vi må gjøre noe! Apotekforeningens prosjekt Medisinstart er et flott tiltak som vi ser virker. Vi er opptatt av at fastlegen har en nøkkelrolle i systemet, og kan ikke se at Medisinstart skulle utfordre denne rollen, sa Tung.


Regjeringen har i Legemiddelmeldingen foreslått at svært mange saker som skal utredes eller vurderes. Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen fortalte tidligere på dagen at for noen tiltak innebærer vurderingen båre å se på hva som må legges praktisk til rette for gjennomføring, mens for andre saker kan det handle om å finne finansiering. 


Stensland, som blir saksordfører for meldingen i Stortinget, fortalte at planen er å ha åpen høring om meldingen i Stortinget i begynnelsen av desember, og behandling i Helse- og omsorgskomiteen og Stortinget i løpet av januar neste år. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring