Stortinget vil ha inhalasjonsveiledning
Dette er klart etter at Stortinget behandlet helsebudsjettet 14. desember.
Da vedtok Stortinget også at apotekenes maksimale avanse på reseptpliktige legemidler endres, og at tillegget for vanedannende legemidelr (A og B) heves fra 10 til 15 kroner. Les mer om denne endringen hos Statens legemiddelverk.
Enighet om tjeneste for astma- og kolspasienter
Stortinget vedtok også å innføre en prøveordning med en utvidet veiledningstjeneste for astma- og kolspasienter (teknisk inhalasjonsveiledning). Helse- og omsorgskomiteen anbefaler i sin innstilling til Stortinget, at veiledning i hvordan inhalasjonsmedisinene skal brukes skal gjennomføres av farmasøyter som jobber i apotek, og kan f.eks. tilbys førstegangsbrukere. Målsettingen er å bedre behandlingstilbudet ved å forebygge feilbruk, og bedre etterlevelsen av behandlingen.
Sp ønsket Medisinstart
Kjersti Toppe, Senterpartiets medlem i Helse- og omsorgskomiteen, ønsket å styrke kvaliteten i legemiddelhåndteringen i kommunene. Hun viser til Senterpartiets alternative budsjett, der det foreslås 15 mill. kroner til legemiddelgjennomgang og styrket farmasøytkompetanse i kommunal helse- og omsorgstjeneste og 5 mill. kroner til Medisinstart, eller oppstartsveiledning.
I innstillingen som lå til grunn for Stortingets behandling trekker en samlet helse- og omsorgskomité frem legemiddelgjennomganger i sykehjem og hjemmetjenesten. De viser til Legemiddelmeldingen, som skal behandles i Stortinget i 2016. Her foreslår regjeringen å forskriftsfeste en plikt for kommunene til å sørge for systematiske legemiddelgjennomganger for pasienter på sykehjemmene de har ansvar for. Komiteen mener dette tydeliggjør at arbeidet med implementering av legemiddelgjennomgang i sykehjem og hjemmetjeneste skal prioriteres.
Les Helse- og omsorgskomiteens innstilling til statsbudsjettet.
(Saken er oppdatert 16.12.15)