Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Portrett: Helle Lorentsen

Hun fryktet økonomenes inntog i apotekene i 2001, men så at bransjen hadde mye å lære av andre bransjer. Selv rømte hun hjembyen da hun skulle sjekke om hun var gravid som 42-åring.


23.06.2015

Portrett: Helle Lorentsen

Navn: Helle Lorentsen
Alder: 44 år
Sivil status: Gift, tre barn
Bosted: Finnsnes
Stilling: Regionsjef i Apotek 1 for halve Nordland og mesteparten av Troms med i alt 15 apotek.
Utdanning: Master i farmasi fra UiO i 1994
Hvorfor denne utdanningen: Ganske tilfeldig, men har aldri angret på valget
Hobby: Hytteliv på Senja, hage, litt trening og litt kakepynting

 



– Det var nok resultat av et preparat vi selger på apoteket som ikke virket, ler Helle Lorentsen (44) godt når hun tenker tilbake til 2012 da hun ble mor for tredje gang.

Må rekke barnehagen
Lorentsen og lærermannen hadde to barn som i dag er 20 og 18 år. Familien på Finnsnes i Troms hadde snakket om at det hadde vært hyggelig med en gutt eller jente til. Men det var for en del år siden.

Da Lorentsen fikk mistanke om at hun var gravid i 2012, bestilte hun time hos gynekolog i Tromsø for å få tatt graviditetstest. Å handle graviditetstest fra sine egne apotek på Finnsnes, hvor alle kjente henne, ville hun ikke gjøre.

– Jeg var ikke helt klar for å fortelle Finnsnes at jeg kanskje skulle bli mor igjen. Men da alt gikk bra og da vi fikk veslejenta hjem ble det bare kos og moro. Også har vi måttet prioritere stramt i arbeidstid og fritid, fordi dagene blir travle når vi skal rekke barnehagen, sier hun.

Karakterene på videregående var gode nok til medisinstudier. Men å jobbe med sår, blod og kanskje måtte operere fristet lite. Da studieveilederen fant fram en fire år gammel brosjyre om farmasiutdanning, og han etter hvert skjønte at utdanningen handlet mye om kjemi, så tenkte Lorentsen at hun kunne prøve. Selv om hun lenge vurderte å jobbe ett år til hun fant ut hva hun ville bli.

Informerte på gule lapper
Hun fikk sommerjobb i 1990 hos apoteker Kjell Lange på Finnsnes, og fikk en ny god læremester i veileder Flemming Eilertsen på Sagene apotek i Oslo. Her hadde hun praksis og senere faste kveldsvakter.

– Jeg likte kundemøtene. Men det var alt for lite av det på 1990-tallet. Jeg la gule lapper sammen med medisinene der det sto viktige ting som apotekteknikerne skulle formidle til kunden. Selv sto vi farmasøyter så langt unna kundemøtet som det fysisk var mulig. Heldigvis fikk vi ny apoteklov i 2001, sier Lorentsen.

Hun mener den nye loven har gitt travlere og mer spennende dager for de ansatte, og har vært til stor nytte for kundene. Apotekene er mer praktisk innredet og delikate å besøke. Direkte reseptur og at farmasøytene nå møter kundene har samtidig utfordret de ansatte på nye måter.

Apotek 1 har intranett, instruksverk og e-læringskurs og mye annet som skal gjøre de ansatte best mulig forberedt til kundesamtalen. Det finnes utallige varianter av kundemøter, fordi folk og deres behov er ulike. Derfor må vi øve, øve og øve, sier Lorentsen.

Ellers er hun svært fornøyd med at farmasøytdekningen er blitt bedre i regionen sin. Da Lorentsen startet som regionssjef i 2007 hadde hun i snitt 2,2 farmasøyter per apotek. Nå har hun 3,5 farmasøyter per apotek. 46 prosent av farmasøytene i regionen er utdannet i Tromsø.

Skeptisk til økonomer
Hun trivdes som farmasøyt, og var skeptisk både til økonomenes inntog i apotekbransjen i 2001 og at hun selv skulle bli apoteker. Men hun oppdaget at økonomer som blant annet hadde erfaring fra Coop og Haakon-gruppen kunne kjededrift som var viktig, men ukjent for apotekene. Og da apoteker Lange på Finnsnes skulle gi seg og Apokjeden overtok og trengte ny apoteker, så sa hun ja. Akkurat som hun sa ja til å være med da Apotek 1 ville opprette nytt apotek på Amfisenteret Finnsnes for å demme opp for konkurrenter.

Ja sa hun også da hun ble spurt om å vikariere som regionssjef i Apotek 1 for de tre nordligste fylkene med 34 apotek. Senere overtok hun jobben fast, og følger i dag opp 15 apotek i Troms og Nordland. Jobben går ut på å veilede apotekerne. Noen av dem har lang ledererfaring fra apotek, andre er ferske. Jobben gir gode muligheter for å arbeide selvstendig, kjøre prosjekter i egne apotek, og ikke minst god mulighet for å påvirke beslutninger og være med å forme egen og apotekenes fremtid.

 

 

 



«Jobben som apoteker er krevende, noen ganger også ensom. Min oppgave er å veilede og bidra til utvikling av selvstendige apotekere, sier distriktssjef Helle Lorentsen i Apotek 1 Nordland og Troms.»

 

 

Helle Lorentsen

 


 


Vil se smil
Som regionsjef besøker hun sine apotek minimum en gang i kvartalet, og da med felles agenda for hele kjeden. Målet er at regionapparatet skal være et tett og godt bindeledd mellom apotekene og servicekontoret. Hun skal bygge et team av sine apotekere blant annet ved å arrangere regionale samlinger. Dette knytter apotekerne sammen og bidrar til at de har mange å søke hjelp og støtte hos når ting er utfordrende.

– Å se kunden forlate apotekene våre med et smil, og se våre ansatte stå igjen tilfredse over å kunne bety en forskjell for kunden, er noe av det mest givende og meningsfulle i denne jobben, sier Lorentsen.

– Alt vi jobber med har dette som sluttmål.

Sydde til søstrene
Hun vokste opp med to yngre søstre, og den ene kan fortelle om en storesøster som 15-åring sydde julekjoler til sine småsøstre. Hun tok også ansvar for lørdagspizzaen hjemme. Når det var leksearbeid koblet hun ut alt rundt seg. Slik er hun også i dag. Hun sier hun skal gruble på en ting, men de rundt henne vet at hun allerede har bestemt seg.

En apoteker beskriver henne som alltid tilgjengelig, en god sparringspartner, ærlig, engasjert og positiv. Den ene søsteren til Helle forteller at når andre skal roe ned for kvelden setter Helle en bolledeig.

– Jeg kunne sikkert sittet mer på rompa, men når jeg har lyst til å gjøre noe så gjør jeg det. En behøver vel ikke sitte på rumpa for å hygge seg, spør hun.

– Hva gjør deg mest glad i arbeidet?
– Når arbeid gir resultater i form av gode tilbakemeldinger fra kunder og fornøyde ansatte i apotekene våre.

– Hva frustrerer deg mest?
– Når manglende samarbeid og kommunikasjon gir dårlige hverd- ager for våre ansatte og eventuelt dårlige opplevelser for kundene.

– Du får fri med lønn i seks måneder for å videreutdanne deg. Hva ville du ha studert?
– Ledelse med fokus på mellommenneskelige relasjoner.

– Hva gjør du om fem år?
– Jeg trives veldig godt med jobben min som regionsjef i Apotek 1. Jeg håper jeg om fem år fortsatt er i en jobb hvor jeg blir utfordret og kan utfordre.

– Hva ville du gjort med apotekbransjen, hvis du var helseminister for en dag?
– Innført offentlige takster for helsetjenester apotekene kan bidra med. Fremtidens utfordringer i kommunehelsetjenesten må løses på nye måter, og farmasøytene i våre apotek er både godt kvalifiserte og veldig klare for å bidra inn her. Som for eksempel farmasøytbetinget utlevering av enkelte legemidler. Det ville redusere behovet for legekonsultasjoner innenfor noen på forhånd definerte ukompliserte terapiområder. Medisinstart og tverrfaglige legemiddelgjennomganger ute i kommunehelsetjenesten er andre områder vi kan bidra på.

Av Bjørn Kvaal
Foto Lena Sørensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring