Paracetamol ut av butikkene i Sverige
Svenske legemiddelmyndigheter foreslår at reseptfrie tabletter med paracetamol bare skal kunne selges i apotek fra 1. mars 2015.
Bakgrunnen for tiltaket er økningen i antallet forgiftninger de siste årene, der man har sett en sammeheng med økt tilgjengelighet. Antallet samtaler til Giftinformasjonscentralen som gjelder paracetamolforgiftninger har økt fra 2500 til 4400 siden 2006. Antallet pasienter som har fått sykehusbehandling for paracetamolforgiftning er mer enn doblet til 1161 i den samme perioden.
I Sverige har slaget av reseptfrie legemidler utenom apotek vært tillatt siden 2009. Det er i dag 5600 slike utsalgssteder.
Det svenske legemiddelverket fastslår i en pressemelding at paracetamol er trygt å bruke over kortere tid når det blir brukt riktig. Ved overdosering er det likevel risiko for svært alvorlige bivirkninger som kan lede til dødsfall eller leverskade.
- Vi mener det er grunn til å begrense tilgangen til paracetamol for å beskytte folkehelse. Paracetamol i tablettform står for de fleste tilfellene av forgiftning, sier direktør Anders Carlsten ved Läkemedelsverket.
Forslaget er sendt på høring til berørte legemiddelprodusenter, med en høringsfrist på tre uker.
Trenger norsk evaluering
Fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen mener det er all grunn til å reflektere over forslaget fra de svenske legemiddelmyndighetene. Tall fra Giftinformasjonen viser at antallet henvendelser med spørsmål om mulig forgiftning av paracetamol er doblet de siste åtte årene, i følge Dagbladet.
- Legemiddelverket i Norge bør gjøre en grundig evaluering av hvordan ordningen fungerer i Norge. Omfanget, tilsynet med og oppfølgingen av salg av reseptfrie legemidler i dagligvarehandelen må gjennomgås, sier han. Det er all grunn til å gå inn i de funnene som er gjort i andre land for å vurdere om folkehelsen i Norge er tjent med begrensninger i ordningen. Evalueringen må inn som en del av Legemiddelmeldingen regjeringen legger frem neste år, mener Faksvåg.
- Jeg er bekymret over de skadene som folk kan få dersom disse produktene brukes mye over tid, spesielt bekymret er jeg for ungdommens bruk. Som en del av en evaluering må myndighetene også undersøkelse hvilke holdninger det er i samfunnet til bruk av denne typen produkter. Det at tilgjengeligheten er lett og at produktene selges i dagligvaren, kan få noen til å tro at produktene er ufarlig i bruk - noe de ikke er, sier Per Kristian Faksvåg.