Ny legemiddelpolitikk i støpeskjeen
- Vi må gjøre pasientene bedre rustet til å mestre legemiddelbruken sin. Egen oppfølging av effekt og bivirkninger, opplæring i legemiddelbruk og mestring av sykdom vil være sentrale elementer for å sikre riktig legemiddelbruk, skriver statssekretær i Helsedepartementet, Cecilie Brein Karlsen.
Tre sentrale helsepolitikere skriver i Dagens medisin om forventningene til den kommende legemiddelmeldingen. I tillegg til Brein-Karlsen (FrP), skriver stortingsrepresentantene Sveinung Stensland (H) og Torgeir Micaelsen (A) om sine forventninger til stortingsmeldingen som kommer til våren.
- Riktig bruk av legemidler vil være et viktig tema i den nye stortingsmeldingen om legemidler. Dette vil forbedre behandlingskvaliteten og øke pasientsikkerheten, skriver Brein-Karslen. Hun er opptatt av at informasjonen til pasientene må bli bedre. Manglende informasjon gir manglende mestring, konkluderer hun.
Også Stensland legger stor vekt på at riktig legemiddelbruk må bli et sentralt tema i meldingen. - Mitt viktigste mål for legemiddelmeldingen er at pasientinformasjonen blir bedre og at feil bruk av legemidler blir redusert gjennom tilgjengelig kunnskap, skriver han i leserinnlegget.
I et intervju i samme avis, utdyper Stensland: - Spesielt savner jeg en kvalitetstankegang i kommunehelsetjenesten, der legemiddelområdet ofte behandles svært tilfeldig.
Reseptlegemidler fra farmasøyt
- Flere land har velfungerende ordninger der pasienter kan få utlevert enkelte reseptlegemidler uten resept fra lege, men etter myndighetsfastsatte prosedyrer gjennomført av farmasøyt. Målet er bedre tilgjengelighet for innbyggerne, men også bedre informasjon. Mitt parti har tatt til orde for å innføre en slik ordning. Vi må også vurdere flere legemidler unntatt reseptplikt, påpeker Stensland.
Arbeiderpartiet, representert ved helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen forventer at legemiddelmeldingen følger opp tidligere satsing på riktigere legemiddelbruk, bedre pasientsikkerhet, mer systematisk utprøving og innføring av nye behandlingsmetoder – og mer og bedre forskning og innovasjon.
- Vi må øke innsatsen for riktig legemiddelbruk i sykehjem og i hjemmetjenesten – ved å påse at kommunen sørger for strukturerte legemiddelgjennomganger og tiltakspakker for riktig legemiddelbruk i disse tjenestene. Et annet felt som må behandles i meldingen, er forsyningssikkerheten av legemidler. Legemiddelmangel kan potensielt få fatale følger for norske pasienter, skriver Micaelsen videre.
Kommentar:
Pasientopplæring gir riktigere legemiddelbruk
Adm. dir. Per T. Lund i Apotekforeningen mener politikerne gir mange positive signaler til legemiddelbrukeren.
– Det er åpenbart tverrpolitisk enighet om at riktig legemiddelbruk og pasientinvolvering er viktig i legemiddelpolitikken, lenge før meldingen er lagt frem. Dette er oppløftende. Opplæring og mestring er nødvendig for å få bukt med mye feil legemiddelbruk, mener Lund.
Det er sagt lite om hvordan man skal nå de politiske målene. Dette vil først bli klart når legemiddelmeldingen er lagt frem og behandlet av Stortinget. – Opplæring, hjelp til mestring og bedre pasientinformasjon må gis der pasienten er. Hvis meldingen viser vei for en tettere samhandling mellom lege og farmasøyt, tror jeg vi kommer langt. Apotek som lærings- og mestringssentere for legemiddelbrukere, vil være et målrettet tiltak. Tettere oppfølging av pasienter som starter på en livslang legemiddelbehandling vil være et annet. I begge tilfeller må fastlegen få vite hva apoteket bidrar med, mener Per T. Lund.