Legemiddelbytte en vinn-vinn-situasjon
Apotekforeningen har tidligere skrevet at det er mye penger å spare på å akseptere medisinbytte. - Staten og skattebetalerne sparer mest av alle, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen til NRK.
Onsdag meldte NRK Hordaland at en kan spare mange hundre kroner om man godtar medisinbytte. En ordning som i korte trekk betyr at apoteket tilbyr deg en medisin med et annet navn enn det legen har skrevet på resepten når det finnes rimeligere, likeverdige alternativ. Medisinen du bytter til vil ha akkurat samme virkestoff og virkning, men et annet navn og pris.
– Det kan være mangegangeren i prisforskjell mellom et merke og et annet, sier direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes til NRK Hordaland.
– Kundene sparer veldig mye penger på medisinbytte. Staten, myndighetene og skattebetalerne sparer mest av alle, og apotekene tjener litt mer, sier Direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes til NRK Hordaland.
Han får støtte av Kurt Brekke, professor i samfunnsøkonomi ved NHH.
– Så lenge du får kopimedisiner som skal ha samme effekt, så kan det være en vinn-vinn-situasjon både for forbrukeren som får tilgang til billigere medisin og for staten som betaler mindre refusjon på grunn av at den er billigere. Og kanskje til og med apotekene som tjener mer på å selge det. Eneste som taper på dette er produsentene som selger originalproduktene, sier Brekke.