Kronikere får legemiddelsamtaler i apotek
Fra 1. januar 2016 skal danske apotek tilby legemiddelsamtale til kronikere som skal starte med ny legemiddelbehandling.
Pasienten kan enten få henvisning fra lege eller bli anbefalt en legemiddelsamtale ved besøk på apoteket.
Den danske helseministeren er fornøyd med det nye tiltaket, som han mener både vil kunne gi legemiddelbrukere med kroniske sykdommer større trygghet, og forebygge sykehusinnleggelser og legebesøk. Det skriver Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.
– Det kan være vanskelig å spørre om sykdom og legemidler over skranken i et proppfullt apotek, og særlig kanskje hvis man akkurat har fått konstatert en kronisk sykdom og man er litt usikker på hvordan man skal håndtere de nye legemidlene og sykdommen. Nå kan kronikere få legemiddelsamtaler med en farmasøyt i rolige og diskret omgivelser. Og jeg er sikker på at dette tiltaket kan bidra til bedre behandling og også føre til færre legebesøk og innleggelser, sier Sundhedsminister Nick Hækkerup.
Fra 1. januar 2016 kan alle pasienter som får konstatert en kronisk sykdom få legemiddelsamtale på apoteket. Denne retten er skrevet inn i den nye loven. Den danske apotekforeningen er glad for at apotek har fått konstatert sin plass i helsevesenet og at farmasøytisk kompetanse benyttes mer aktivt for å bekjempe feil legemiddelbruk.
– Feil legemiddelbruk har store omkostninger både for den enkelte og for samfunnet. Nå får farmasøyter bedre mulighet til å bidra. Vi kan gjøre en positiv forskjell for den enkeltes helse og livskvalitet, mens vi bidrar til å lette presset på helsesektoren. Det er en riktig måte å bruke vår kompetanse på, sier Anne Kahns, leder i Danmarks Apotekerforening.
Pasienten kan enten få henvisning fra lege eller bli anbefalt en legemiddelsamtale ved besøk på apoteket. I en legemiddelsamtale vil en farmasøyt blant annet rådgi om hvordan legemiddelbrukeren kan tilrettelegge rutiner og oppnå bedre behandlingseffekt.