Kraftig astma ikke under kontroll hos hver tredje pasient
Mange pasienter med kraftig astma får utilstrekkelig behandling, viser dansk forskning.
Veiledning i bruk av inhalasjonsutstyr og rådgivning om både bivirkninger og forebygging av anfall er oppgaver apotekene kunne påta seg. Men vi mangler et system for strukturert pasientoppfølging og samarbeid med legene, sier Per Kristian Faksvåg.
Hver tredje pasient trengte akuttbehandling eller måtte ty til overdreven bruk av medisin som følge av dårlig kontrollert astma, skriver danske Dagens medicin.
Astmaprofessor fra Odense Universitetshospital, Ronald Dahl, etterlyser at astma blir tatt mer på alvor — både blant pasienter og leger. Der er gjort en rekke forsøk som alle viser at under halvdelen av pasientene tar medisinene slik legen har forskrevet. Manglende inhalasjonsteknikk, frykt for bivirkninger og manglende forståelse for bruken ble angitt som noen av årsakene til at pasientene ikke tar den ordinerte medisinen. Alle er viktige faktorer, som krever oppmerksomhet, ifølge Ronald Dahl.
- Det evig tilbakevennende og store problemet omkring kronisk sykdom er, at pasientene ikke gjør, som de blir rådet til, fastslår han overfor Dagens medicin.
Trenger støtte og oppfølging
Fagdirektør i Apotekforeningen i Norge, Per Kristian Faksvåg, støtter langt på vei den danske professoren.
- Erfaringene i Norge er i stor grad de samme som i Danmark. Svært mange astmapasienter strever med bruken av inhalasjonsapparatene, de utelater forebyggende behandling og plages med bivirkninger. I samarbeid med behandlende lege, mener jeg apotekfarmasøytene kan bidra til bedre behandlingsresultat for mange pasienter. Veiledning i bruk av inhalasjonsutstyr og rådgivning om både bivirkninger og forebygging av anfall er oppgaver apotekene kunne påta seg. Men vi mangler et system for strukturert pasientoppfølging og samarbeid med legene, sier Faksvåg.