Kjapt og trygt med farmasøytstyrte legemidler
Legemiddelverket har fått i oppdrag å utrede «farmasøytutlevering». Apotekbransjen er tydelig. Det er en god ide å forbedre tilg jengeligheten til legemidler, og apotekene er klare til å bidra.
Med farmasøytstyrte legemidler vil folk spare tid og egen- andeler hos fastlegen, mener Tore Reinholdt i Apotekforeningen. (Foto Vendil Åse)
– Legemiddelmeldingen slår fast at likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler er en av fire hovedmålsettinger, og sier at farmasøytkompetansen må utnyttes bedre. Vi mener farmasøyt-styrte legemidler er et godt svar på denne hovedmålsettingen, sier Tore Reinholdt, seniorrådgiver i Apotekforeningen.
I land som England, Irland, Portugal og Australia er det etablert ordninger der apotekfarmasøyter har rekvireringsrett, kan sette vaksiner eller dele ut visse reseptfrie legemidler etter særskilt prosedyre (pharmacist only). At disse ordningene videreføres og videreutvikles er et tegn på de er vellykkede. Norge ligger langt bak disse landene.
Sparer tid og penger
Apotekforeningen mener det er faglig forsvarlig å gi farmasøyter rett til å rekvirere eller utlevere visse utvalgte legemidler som i dag er reseptpliktige. Foreningen mener at dette kan regnes som en begrenset utvidelse av egenomsorgsområdet.
– Om en slik ny ordning skulle omfatte 15-20 legemidler vil det ikke innebære en vesentlig endring av rollen som «rådgiver og selger» siden egenomsorgsområdet allerede består av nærmere 100 reseptfrie legemidler. Med farmasøytstyrte legemidler vil folk spare tid og egenandeler hos fastlegen.
– Det blir altså enklere, billigere og faglig forsvarlig. I tillegg frigjøres tid hos fastlegen som kan brukes til pasienter med større behov. Slik vil en ordning med farmasøytstyrte legemidler være fordelaktig for flere pasientgrupper, sier Reinholdt.
Regulering av økt tilgjengelighet
Under pandemien i 2009/2010 ble farmasøytene gitt rekvireringsrett for influensalegemidler. Økt tilgjengelighet til reseptpliktige legemidler gjennom bruk av farmasøytisk kompetanse er aktuelt altså allerede prøvd ut i Norge med godt resultat.
– Nå skal Legemiddelverket utrede farmasøytutlevering. Vi er opptatt av at organiseringen av ordning blir så effektiv som mulig, og da mener vi det er smart å benytte seg av allerede eksisterende løsninger i e-reseptsystemet, sier Reinholdt.
– Det er for eksempel viktig at farmasøytene kan dele informasjon med fastlegene. Det er fullt mulig å bruke de elektroniske løsningene som eksisterer via e-reseptsystemet for å kommunisere
med fastlegen.
Apotekforeningen mener også at det er klokt å benytte seg av en ordning med rekvirering av legemidler. Fastsettelse av legemidlers reseptstatus bestemmes i stor grad på europeisk nivå, mens rekvireringsrett reguleres nasjonalt.
– Ved å regulere ordningen som rekvirering står man i Norge altså helt fritt til å bestemme hvilke legemidler som skal omfattes, sier Reinholdt.
Hvilke legemidler egner seg?
Apotekbransjen har utarbeidet en liste over hvilke legemidler de mener kan egne seg for utlevering fra farmasøyt.
• Allergitabletter, -øyedråper og -nesespray, store pakninger
• Malariaprofylakse
• Drikkevaksine mot kolera
• P-piller
• Influensavaksine
• Legemidler mot influensa
• Nesespray for å lette amming
• Legemidler for å utsette menstruasjon
• Legemidler mot soppinfeksjon i munnen
• Akne-legemidler til bruk på huden
• NSAIDs gel
• Kortikosteroider gruppe II