OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Ikke alltid lurt å være smart
Postens brevsenter på Alnabru håndterer hver dag tusenvis av brev på vei inn til Norge.
04.06.2012
Sendingene til Norge inneholder alt fra designerdop til antibiotika, HIV-medisin og potensmiddel som lover både longer, stronger og thicker – gjerne i løpet av et øyeblikk.
I følge Tollvesenet innføres inntil 10 millioner ulovlige legemidler hvert år. På Alnabru sjekkes det kontinuerlig sendinger fra hele verden og de har bokstavelig talt hendene fulle.
– Det har vært en eksplosiv økning av import av ulovlige legemidler og kosttilskudd de siste årene, sier Hanne Wickstrøm, tolloverinspektør på tollkontoret på Alnabru.
All kontroll av import med post til private skjer ved tollkontorene på Gardermoen og Alnabru. Bare på Alnabru er det 1000 tollvurderinger av brevpost daglig. Av disse inneholder om lag 30 prosent legemidler og kosttilskudd.
– Vi er fire stykker som fysisk kontrollerer sendingene her på Alnabru. Og ved siden av våre egne kontroller får vi hele tiden inn sendinger der postens ansatte tipser oss, sier Wickstrøm.
Livsstilsprodukter
Den største andelen av sendingene inneholder legemidler og naturmedisin, og en gammel traver – preparater til kroppsbyggere.
– Nordmenn er svært opptatt av livsstil og mange av sendingene inneholder potensmidler og slankepiller. Det er også en del som faktisk kjøper piller på internett for å få større bryster.
Kroppsbyggerne har jo handlet på internett i mange år og det kommer store mengder testosteron- og proteinpreparater til Norge via Posten – og ikke minst – preparater for å motvirke bivirkningene ved disse preparatene, sier Wickstrøm.
Men det er selvsagt potensmidler det kommer mest av. På andreplass finner en ikke uventet slankemidler.
– Potensmidler er den store slageren. Stadig yngre mennesker bestiller dette – enten det framstår som legemidler eller naturprodukter. Når det gjelder slankeprodukter ser det ut til å øke proporsjonalt med vekten på norske borgere. Problemet er imidlertid fortsatt at en ikke vet hva en får. Det siste året har vi også sett økning i import av såkalte designerdrugs og kjemisk cannabis, eller cannabinoider. Disse stoffene endres raskt ettersom de havner på narkotikalista. Så snart et produkt er på narkotikalista endrer de litt på innholdet og vips er det lovlig å importere, sier Wickstrøm.
Stopper det meste
Sendinger av legemidler som kommer fra land utenfor Europa og EØS området blir umiddelbart sendt tilbake.
– Vi har klare forskrifter når det gjelder legemidler fra land utenfor Europa og EØS. De sendes tilbake med en gang. Men for naturprodukter er det mer komplisert. Her er vi avhengig av kontroller og at postens ansatte tipser oss. Så må vi teste produktene om de er det de gir seg ut for, sier Wickstrøm.
Legemidler som kommer fra Europa og EØS er i utgangspunktet lovlig å innføre – i et kvanta som tilsvarer vanlig bruk i tre måneder.
– Dette er mer komplisert, sier Wickstrøm. Her må vi sjekke avsender og om vi har erfaring med dem fra tidligere sendinger. Vi får også tips fra andre lands legemiddelverk og tollmyndigheter om nettsider og avsendere som er useriøse. Men det er mange omveier. Legemidlene kan være produsert i et land, men sendes fra et annet land.
Legemidler som bestilles eller er produsert i tredjeland, det vil si land utenfor Europa og EØS, sendes til land i Europa/EØS og videresendes derfra til adressater i Norge. Da skal det liksom se ut som at legemidlet kommer fra Europa/EØS.
– Dette er et problem som er økende, sier Wickstrøm.
Også når det bestilles legemidler i Europa/EØS med resept kan en stå overfor svindel.
– Noen sendinger ser riktig så tilforlatelig ut med resept og alle papirer i orden. Men den resepten er som regel laget av kontordama i gangen eller kanskje lagersjefen. En ting er helt sikkert. De er ikke skrevet ut av en lege. Vi får inn flere sendinger med falske resepter hver dag, sier Wickstrøm.
Om å lure seg selv
Dessverre ser det ut til at ønsket om å spare penger på legemidler og natur¬medisiner får folk til å bli uforsiktige med hva de putter i seg.
– Vi har testet potensmidler som gir ut seg for kun å være basert på naturpreparater der pillene inneholder hele 2,5 ganger det samme virkestoffet som i Viagra. Noen av disse produktene reklamerer også med at de er helt sikre for folk med høyt blodtrykk og hjerteproblemer. Bestiller du et naturpreparat der det er normalt å få effekt i løpet av fjorten dager og bokstavelig talt ser at preparatet fungerer med en gang, bør det jo ringe en bjelle. Det kan jo få fatale konsekvenser, og det er ganske rart at folk ikke reagerer, sier Wickstrøm.
Men det stopper ikke ved såkalte livsstilsmedisiner. Også livsviktige medisiner kjøpes på nettsteder i utlandet.
– Kanskje det mest utrolige er at folk blant annet kjøper HIV-medisin på nettet. Dette er det heller ingen garanti for at er ekte. Esken og innpakningen kan være praktisk talt identisk med den ekte varen, mens pillene kan inneholde alt mulig rart. For ikke å snakke om antibiotika og smertestillende legemidler. De fleste kjenner til problemstillingen med antibiotika og resistens. Like fullt handler folk antibiotika på nettet. Og heller ikke de vet hva de får. Det er virkelig gambling med helsen, sier Wickstrøm.
Og det er ikke slik at de som bestiller dette ikke vet hva de gjør. I hvert fall når det gjelder hvor de bestiller preparatene.
– Det er lite trolig at en person som bestiller legemidler fra et firma som heter Metall- & Autohandel ikke vet at dette handler om ulovlige legemidler. Ser man på nettbutikkene der disse preparatene er kjøpt, forstår man at dette ikke er nettbutikker man bør forholde seg til, med mindre man er villig til å ta en sjanse med helsa, sier Wickstrøm.
Vanskelig å stoppe
Med en stadig økende import av legemidler og naturmedisiner fra tredjeland og Europa/EØS kan det se ut som om oppgaven med å stoppe det illegale salget er for stor.
– Vi har ikke mulighet til å sjekke og stoppe alt av ulovlige legemidler og naturmedisiner. Legemidler fra tredjeland er greit – de går i retur, men dette finner selgerne veier rundt. Med et så åpent Europa og EØS vil det alltid være mulig å få inn sendinger til Norge. Jeg tror et totalforbud mot import av legemidler kan være det eneste som hjelper, men det vil også resultere i utvidet smugling og kreative løsninger for å få det inn i Norge, sier Wickstrøm.