Hva kan apotekene gjøre for å hindre falske legemidler i Norge?
Det er viktig å slå fast at publikum i dag kan være helt trygge på at legemidler som selges gjennom apotek er ekte. Det er først og fremst når publikum handler sine legemidler andre steder enn i norske apotek at falske legemidler kan finne veien inn i Norge.
Av Hilde Ariansen, Apotekforeningen
Men dette er ikke et argument for at man skal svekke ambisjonsnivået i apotek. Snarere kan det argumenteres for at det vil bli behov for økt innsats i apotek i årene som kommer for å opprettholde og styrke vissheten om at man alltid får trygge legemidler i norske apotek.
Falske legemidler vil bli et stadig større problem i årene som kommer. Produsentene av falske legemidler har høy fortjeneste ved slikt salg, mens risikoen for å bli straffet er liten. En av grunnene til at falske legemidler ikke er funnet i den legale omsetningskjeden i Norge, er at vi i Norge har tre store legemiddelgrossister som forsyner hele legemiddelmarkedet med alle legemidler som etterspørres. Det sier seg selv at jo færre grossister, desto færre mulige innfallsporter for leverandører av falske legemidler.
Det er mange eksempler på nettsteder som utgir seg for å være seriøse nett¬apotek, og som benytter skruppelløse metoder for å fremstå slik. Apotekforeningens logo ble misbrukt på hjemmesidene til noe som utga seg for å være et kanadisk nettapotek, der det ved hjelp av et forfalsket sertifikat ser ut som Apotekforeningen har godkjent nettapoteket. Det finnes i dag ikke noe system som kan gi kundene sikkerhet for at nettstedet de handler legemidler på er seriøse og leverer godkjente legemidler av høy kvalitet.
EU har tatt grep for å bekjempe falske legemidler. De lanserte sommeren 2011 et direktiv med krav og regler for verifikasjon av legemiddelpakningers autensitet. EØS-avtalen gjør at direktivet må implementeres også i Norge og implementering antas å skje innen 2017. Systemet kan i korte trekk beskrives slik:
• Legemiddelpakninger tildeles et randomisert serienummer som frem¬kommer i 2D-kode på ytter¬emballasje
• Det opprettes sentral database i EU der alle ekte serienumre ligger. Det kan lages nasjonale eller regionale løsninger for oppkobling mot sentral database
• I apotek skannes alle pakninger i salgsøyeblikket, og det kontrolleres at serienummer matcher funn i databasen
• Ordningen skal finansieres av industri (serienummer, merking, database) og apotek (skanning, linjer)
Legemiddelindustriforeningen har invitert alle relevante aktører til samarbeid om hvordan dette skal løses i Norge, og planleggingsarbeidet starter i disse dager.
Har den enkelte apotekansatte noen rolle i kampen mot falske legemidler? Ja! Dersom kunder klager over endring i effekt, bivirkninger eller manglende virkning, bør ansatte på apotek være årvåkne for at det kan dreie seg om falske legemidler. Avhengig av den enkelte kundedialog kan det være riktig å spørre hvor legemiddelet er kjøpt. Dersom man som apotekansatt får forståelse for at kunden kjøper reseptpliktige legemidler på nett, bør man gi nøktern informasjon om risikoen for å få falske legemidler.
Arbeidet med å sikre at falske legemidler ikke når norske apotek fortsetter. Her får vi drahjelp av EU og datateknologi. Så gjenstår det å se om norske myndigheter følger opp gjennom å sørge for at øvrig regelverk og rammevilkår også stimulerer til innsats mot falske legemidler. Her har Apotekforeningen ideer og synspunkter som vi deler med myndighetene. Apotekforeningen mener netthandel med basis i norsk apotekstandard vil bidra positivt ved at kunder som ønsker å handle trygt på nett gis en anledning til å gjøre det.