Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Helseministeren har fått opp øynene for farmasøytene

Helseminister Bent Høie trekker frem Inhalasjonsveiledning og farmasøytutlevering av legemidler som eksempler på områder der apotekene kan gjøre en større forskjell for pasientene.


03.03.2016

Helseministeren har fått opp øynene for farmasøytene

På frokostseminaret 3. mars var det bred enighet om at legemiddelpolitikken er på rett kurs. (Foto Kubrix/Nicolai Karlsen)

Høie åpnet Apotekforeningens frokostseminar 3. mars, hvor temaet var legemiddelpolitikken og veien videre. Høie trakk fram tjenesten inhalasjonsveiledning som et eksempel på noe konkret som har kommet ut av Legemiddelmeldingen som kom i mai i fjor. Han har stor tro på at denne tjenesten virker og har hørt rykter fra de som har tjuvstartet på denne tjenesten at det er gode erfaringer.

Les mer om lanseringen av tjenesten inhalsjonsveiledning.

Vurderer flere områder
– Vurderer dere noe tilsvarende som astmaveiledning på andre områder også, spurte konferansier Erik Wold.

– Ja, vi ser på andre områder, som farmasøytutlevering. Her kan vi både gjør det enklere for pasienten i hverdagen, samtidig som vi bruker den kompetansen som finnes i apotek bedre. Det er jo klart at vi er helt avhengig av at apotek fortsatt skal være en attraktiv og spennende arbeidsplass for farmasøyter som har høy kompetanse. Vi ønsker at de skal få mulighet til å bruke denne kompetansen i møte med pasienten, sier Bent Høie.

Høie fortalte at Legemiddelverket i løpet av 2016 skal utrede en mulig ordning med farmasøytutlevering av legemidler fra apotek.

– Er dere flinke nok til å utnytte potensialet som finnes i apotek? Spurte Wold helseministeren.

– Nei, vi er nok ikke flinke nok til det. Vi ser hele utfordringsbildet med helsesektoren i Norge. Og så har vi en gruppe som er kompetent og har et sterkt ønske om å gjøre noe. Men jeg må innrømme at det er ikke uten konflikt at vi gjør dette. Selv om dere her er fornøyde med politikken vår, er det jo andre som ikke er det. Det krever tøffe politiske valg når noen overtar oppgaver som andre har hatt monopol på før. Men vi mener det er til det beste for pasienten. Det er nok utfordringer til alle, så det er ingen som blir arbeidsledige på dette området.

Mange gode innspill
Stortingsrepresentant og saksordfører for Legemiddelmeldingen, Sveinung Stensland, ble spurt om hvordan han har opplevd behandlingen av meldingen i Stortinget.

– En ting er at mange gjør en god jobb på Stortinget. Men jeg er imponert over Apotekforeningen og alle de andre foreningene hvor samstemte de var i innspillene sine til meldingen. Vi hørte den samme historien fra alle, og da falt ting på plass. Bransjen har gjort en god jobb. VI hører jo på innspill, sier Sveinung Stensland om apotekbransjens rolle i behandlingen av Legemiddelmeldingen.

Adm. direktør i Apotekforeningen Per T. Lund er også positiv til den retningen som legemiddelpolitikken, tegnet opp i Legemiddelmeldingen, tar.

– Jeg lar meg begeistre. Høie har brukt drøye to år på å gå igjennom en svær sektor. Han har en klar målsetning om pasientens beste. Og vi er glad for at han har oppdaget farmasøyten i sammenhengen med legemiddelområdet. Det går en tråd gjennom det jeg hører. Dette treffer oss og vi oppfatter at helseministeren og de som har jobbet med denne meldingen ser den ressursen som ligger i ute i apotekene. Nå skal denne ressursen i apotek mobiliseres. Og så har også helseministeren fått tverrpolitisk oppslutning rundt dette, sier Lund. 

 

120 personer startet 3. mars med å ta turen til Ballroom i Oslo for å spise frokost og høre om helsepolitikk, legemiddelpolitikk og veien videre etter Legemiddelmeldingen.
(Foto Kubrix/Nicolai Karlsen)

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring