Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Færre bivirkninger når legen følger farmasøytens råd

Risikoen for bivirkninger hos eldre er mindre dersom legen følger farmasøytens råd, det viser en ny britisk studie.


04.09.2015

Færre bivirkninger når legen følger farmasøytens råd

– Vi ønsker at kommunene tilrettelegger for tverrfaglig samarbeid, der både fastlege og farmasøyt deltar, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg. (Foto Espen Solli)

At enkelte legemidler og legemiddelkombinasjoner kan øke faren for bivirkninger er et velkjent problem. Legeforeningen og Apotekforeningen tok like før sommeren derfor til orde for et mer systematisk samarbeid mellom leger og farmasøyter for å sikre riktigere legemiddelbruk. Nå viser en engelsk studie at legemiddelgjennomganger utført av farmasøyter kan redusere risikoen for bivirkninger.


– Studien bekrefter viktigheten av å foreta legemiddelgjennomgang særlig hos pasienter som bruker mange legemidler. Legemiddelgjennomganger foretatt i Norge i tverrfaglige team hos pasienter som er innlagt på sykehjem har avdekket overforbruk og uheldige kombinasjoner av legemidler, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg.


Han mener bedre oversikt over pasientens legemiddelbruk og bruk av samarbeidsarenaene som allerede finnes i kommunene i dag, er tiltak som burde iverksettes.


– Vi ønsker at kommunene tilrettelegger for tverrfaglig samarbeid, der både fastlege og farmasøyt deltar. Et slikt samarbeid vil bidra til økt kvalitet i behandlingen og vil styrke samhandlingen rundt pasienten.

Les om hvordan apoteket og kommunen samarbeider i Vestvågøy

Hørte på farmasøytens råd i halvparten av tilfellene

I den britiske studien ble totalt 3 643 pasienter som gikk på minst ett legemiddel med høy risiko for bivirkninger valgt ut. Alle pasienter fikk en legemiddelgjennomgang med en farmasøyt, som deretter gjorde en vurdering av om pasienten burde fortsette på legemiddelet, om forskrivningen burde endres eller om det fantes andre legemidler som var bedre egnet. Deretter fikk legen som hadde forskrevet legemiddelet valget om å følge farmasøytens råd eller ikke.


I 440 av tilfellene anbefalte farmasøyten å kutte ut legemiddelet eller på en eller annen måte endre legens forskrivning. I 214 av disse tilfellene valgte legen å høre på farmasøytens råd. I de 226 tilfellene der legen valgte å ikke gjøre noen endringer på forskrivningen inntraff 22 tilfeller av bivirkninger på ett år. Tre av tilfellene førte til sykehusinnleggelse.


I tilfellene der legene endret forskrivningen etter råd fra farmasøyten ble det ikke registrert noen bivirkninger.


Forskerne bak studien mener at studien viser at legemiddelgjennomganger er en effektiv måte å avdekke om legemidler er egnet for en person eller ikke. De mener også at at det er trygt og effektivt å bruke farmasøyter til å gjennomføre slike legemiddelgjennomganger.


Forskerne påpeker imidlertid at studien har enkelte svakheter. Blant annet mener forskerne at oppfølgingstiden på ett år er litt i korteste laget for å avdekke alle bivirkninger. De påpeker også at de ikke har undersøkt hvorfor legene valgte å se bort fra farmasøytenes anbefalinger. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring