Får skryt, men savner penger
I Sverige virker alle enige om at en strukturert legemiddelsamtale er nyttig. Men det sentrale spørsmålet om hvem som skal betale, mangler fortsatt svar.
Den svenske regjeringen ga i februar 2013 Läkemedelsverket i oppdrag å initiere og evaluere et forsøk med strukturerte legemiddelsamtaler på svenske primærapotek.
Hovedmålet var å utarbeide en tjeneste for en avgrenset pasientgruppe med målsetning å øke etterlevelsen til forskrevet behandling.
Farmasøytintervensjoner har en effekt
Legemiddelverket utarbeidet i første omgang en kunnskapsoversikt basert på en litteraturgjennomgang på området, studiebesøk og samråd med interessenter.
Denne rapporten konkluderte med at det finnes støtte for at farmasøytintervensjoner i primær- apotek har en effekt på etterlevelse, men at det er vanskelig å konkludere hvilken modell for samtalen som er best.
I mars 2014 ble et prøveprosjekt satt i gang for å teste ulike komponenter i en strukturert legemiddelsamtale. Omtrent 200 pasienter på 43 apotek skulle inkluderes.
Cecilia Bernsten, ansvarlig for prosjektet, forteller til Dagens Medisin i Sverige at tilbakemeldingene fra apotekene er gode.
– At farmasøytene på apotekene virkelig har fått muligheten til å anvende sin farmasøytiske kompetanse er noe som mange trekker frem som positivt med prosjektet, sier Bernsten
Resultatene fra prosjektet er forventet å komme i midten av desember i form av en rapport, men spørsmålet om hvordan tjenesten skal finansieres er ikke med i Läkemedelsverkets oppdrag.
Til Dagens Medisin i Sverige sier Bernsten at hun mener dette bør bli en forhandling mellom apotekene og helsemyndighetene.