Fem ganger flere dør av feil medisinbruk enn i trafikkulykker
En av tre bruker medisinene feil. Nå vil farmasøytene ha tilgang til medisinhistorikken til kundene, forteller NRK.
Foto: skjermkopi fra NRK TV
- Det er veldig høye tall vi ser, seier professor i farmasi ved Universitet i Bergen, Svein Haavik, til NRK. Han har sett på hvor stor del av medisinbrukerne i Norge som blir feilmedisinerte.
Forskerne regner med at så mye som hver tredje norske medisinbruker bruker legemidlene feil. Ofte kan medisin som i utgangspunktet ser riktig ut, få uheldige konsekvenser i kombinasjon med andre medisiner.
Det finnes ikke eksakte tall på dødsfall, men basert på bivirkningsmeldinger og vitenskapelige rapporter fra sykehus, anslår Statens legemiddelverk at rundt 1000 pasienter hvert år dør som følge av bivirkninger og uheldig bruk av legemiddel. Dette er i så fall nesten fem ganger så mange flere enn de som dør i trafikken kvart år, skriver NRK.
Per Kristian Fagsvåg, fagdirektør i Apotekforeningen, er glad for at NRK nå setter søkelys på feil legemiddelbruk.
- Hver dag kommer mer enn 100 000 legemiddelbrukere inn i et apotek for å hente ut sine legemidler. Hadde farmasøyten i apoteket hatt oversikt over pasientens totale legemiddelbruk, er det klart vi kunne ha rettet opp enda flere feil og misforståelser enn det vi gjør i dag, sier han til apotek.no.
I fjor gjennomførte alle apotek i Norge en informasjonskampanje rettet mot pasienter som skulle starte opp med behandling av nye blodfortynnende legemidler. Apotekene gjennomførte ca. 25 000 strukturerte samtaler.
- Dette er et godt eksempel på hvordan apotek kan arbeide systematisk for å sikre at pasientene tar legemidlene sine slik det er forskrevet av lege. I løpet av kampanjen avdekket vi 238 alvorlige feil, mange av dem kunne ført til betydelig skade og mulig død for de berørte pasientene, sier Faksvåg.
Til høsten skal Apotekforeningen i gang med en studie som skal se på utvidet informasjon og oppfølging i apotek for pasienter som skal begynne med hjerte/kar legemidler. Man er kjent med at mange pasienter slutter å ta legemidlene sine etter oppstart, og hypotesen er at en slik oppfølging i apoteket skal bidra til at flere fortsetter å bruke legemidlene de har behov for. I denne kliniske studien deltar 60 apotek og 1500 pasienter skal inkluderes.
- Med slik målrettede oppfølging av utvalgte pasientgrupper og tilgang til pasientenes totale legemiddelbruk, er vi sikre på at apotek kan bidra enda mer for å få ned den dystre statistikken, sier Fagsvåg til apotek.no.
Se innslaget i NRK Dagsrevyen 21