Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Fasilitator

Vi må bli flinkere til å etablere møteplasser på tvers av den lille bransjen vår. Det sier Per T. Lund, ny administrerende direktør i Apotekforeningen.


19.09.2011

Fasilitator
Av Vendil Åse, Apotekforeningen

Per T. Lund er 49 år gammel og kommer fra jobben som administrerende direktør i Sykehusapotekene HF i Oslo, en jobb han har hatt siden 2002. Før det har han blant annet arbeidet i Norsk Medisinaldepot, vært vaktfarmasøyt ved apoteket på Jernbanetorget i Oslo og produktsjef ved Norske Hoechst.
Farmasistudiet var han ferdig med i 1986 ved Universitetet i Oslo.

Forankring av mål og aktiviteter
Lund synes at Apotekforeningen har gode mål, betydelig kompetanse og god styring.

– Men jeg vil fremover bidra til at foreningens prioriteringer og aktiviteter i enda større grad forankres hos alle foreningenes medlemmer. Kanskje kan vi bli flinkere til å samordne oss med NFF og FarmasiForbundet. Det må også være mulig å enes med andre aktører, ikke minst med Legeforeningen. Norge er heller ikke upåvirket av europeisk legemiddelpolitikk, og vi kan i noe større grad la oss inspirere av andre, sier han.

Fra kontorer på toppen av Oslo City med utsikt over fjorden og avgangstidene til Danskebåten, går nå ferden til Majorstua.

– Jeg føler meg privilegert som fremover får lov til å arbeide med de institusjonene i Norge som har de beste forutsetningene for å bidra til at våre foreldre, søsken og barn bruker legemidlene sine riktig.

Å bruke legemidler riktig
Lund legger ikke skjul på at riktig legemiddelbruk er et av hans hjertebarn. Han tror timingen er god. Det er tverrpolitisk enighet om at apotekenes kompetanse må gjøres tilgjengelig i større grad enn i dag i samarbeid med øvrig helsepersonell.

– Dette er en sterk og gledelig bestilling og utfordring. Apotekene må besvare den felles ved å utvikle og tilby sin kompetanse. Problemstillingen er å utvikle tjenester på en effektiv måte slik at samfunnet ser verdien av det og er villig til å betale for det.

– Det er ikke så mange farmasøyter i Norge. Det vil alltid være flere leger og sykepleier. Men vi har mange apotek plassert rundt om i Norge, med over 45 millioner kundebesøkende årlig, sier han, og legger til:

– Og ikke minst er det vilje til å yte mer i apotek. Apotekfarmasøyter og apotekteknikere ønsker å bli tatt mer i bruk. Og utviklingen av ehelse vil også påvirke apotekenes muligheter og rolle.

Styrke apotek som helseinstitusjon
Men det er fortsatt en vei å gå. Politikerne må på sin side beslutte hvordan den farmasøytiske kompetansen i apotek skal komme hele det norske samfunnet til gode.

– Dette innebærer at politikerne må ta stilling til faglige og økonomiske rammebetingelser. Med dagens rammebetingelser, blir legemidler i større grad marginalisert i forhold til andre varegrupper med større økonomisk dekningsbidrag. Det er vår oppgave å synliggjøre denne utviklingen for politikerne våre lokalt og sentralt, sier han.

Det var tilfeldig at Lund begynte å studere farmasi. Han var «ikke arvelig belastet» til å gå den veien.

– Men jeg var glad i kjemi. Det var ikke så lett å komme inn på farmasistudiet den gangen. Så kom jeg inn, og så tenkte jeg at det var vel en mening med det, sier Lund, og avslutter:

– Det er noen år siden sist jeg byttet arbeidssted og rolle, men jeg husker godt hvor spennende det var å bli kjent med sykehusfarmasien og alle aktørene i spesialisthelsetjenesten. Det har vært fantastisk lærerike år. Nå ser jeg fram til en tilsvarende lærerik periode i Apotekforeningen. Jeg er sikker på at vi sammen vil lykkes med å styrke apotekene som helseinstitusjoner i årene som kommer. Jeg skal gjøre det jeg kan for å tilrettelegge for dialog mellom alle de gode kreftene og engasjerte fagpersonene som jobber i den lille bransjen vår.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring