Farmasøyter for dyktige til ikke å brukes
– At vi ikke bruker farmasøytene mer til å sørge for at pasientene bruker legemidlene sine riktig, er en stor feil, sa Sveinung Stensland på Farmasidagene.
Temaet på Apotekforeningens stand på Farmasidagene i år var Medisinstart. Mange av årets deltakere tok turen opp i andre etasje på Folkets hus i Oslo for å høre mer om studien.
FARMASIDAGENE: Etter noen år med nedadgående deltakelse kunne arrangørene av Farmasidagene endelig juble for en økning i antall deltagere. Over 700 personer fant veien til Oslo Kongressenter for å delta på årets utgave, det er det høyeste antallet på flere år.
De fremmøtte fikk blant annet høre stortingspolitiker og Høyremann, Sveinung Stensland, fortelle hva han mener den kommende stortingsmeldingen bør handle om. Han var klar på at farmasøyter er for dyktige til ikke å utnyttes.
Skal se på farmasøyters rolle
– Min ambisjon er at løsninger som sikrer god informasjon og oppfølging av legemiddelbrukere som begynner med ny behandling, skal bli en del av norsk legemiddelpolitikk. At minst 1000 mennesker dør årlig på grunn av legemidler, og at en tredjedel bruker legemidlene sine feil, har bare blitt akseptert i helsetjenesten. Sånn kan vi ikke ha det, mener Stensland.
Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen ville ikke røpe innholdet i den kommende legemiddelmeldingen, men kunne fortelle at farmasøyters rolle i helsetjenesten vil være et tema.
– Legemiddelmeldingen skal drøfte hvilken rolle farmasøyter skal ha i helsetjenesten, sa Brein-Karlsen.
Ønsker debatt
Sveinung Stensland tok også opp hva som skal til for å skape pasientens helsevesen. Noe av det han trakk frem var forenkling i helsetjenesten.
– Det er en del reseptlegemidler mot enkle lidelser, som vi i Høyre mener kan komme på en liste som tillater at farmasøyt ekspederer det direkte. Det hadde vært bra om vi kunne få en god debatt i apotekbransjen om hvordan dette kan løses i praksis, sier Stensland.
Han mener dette vil gjøre livet litt enklere for en del pasienter, det kan i en viss grad avlaste fastlegene og det vil gjøre det mer interessant å jobbe i apotek.
Apotek om 10 år
Spørsmålet om hva slags apotek som møter ham om ti år, mener Stensland det er krevende å svare på. Han fastslår at den teknologiske utviklingen vil fortsette.
Dermed får vi mer kunnskapsrike pasienter, men også flere som stiller spørsmål.
– I informasjonsjungelen, særlig innenfor helseområdet, vil det bli større behov for fagpersoner som kan gi svar. På legemiddelområdet kan apotekfarmasøytene spille en viktig rolle.
– Kronikere kommer fortsatt til å se på apotek som en viktig del av deres hverdag. Apotek vil fortsatt være et sted som setter kunnskap og pasienten i høysetet, mener Stensland.
Atle Larsen i Landsforeningen for hjerte–og lungesyke er enig med Stensland. I sitt innlegg på Farmasidagene trakk han blant annet frem legemiddelsamtaler som et område der apotekene bør få en større rolle.
–Jeg har stor tro på legemiddelsamtale på apotek som et lavterskeltilbud. Det kan ikke være opp til hvert enkelt apotek eller kjede som i dag, men må formaliseres. Hvis det skjer vil det være til det beste for pasienten, sier Larsen.
Tror på egne takster
Det er all grunn til å tro at utviklingen vi har sett de siste årene, med større vekt på velværeprodukter og kosmetikk, vil fortsette. På den annen side tror Stensland at det vil bli større rom for helserelaterte tjenester i apotek om ti år.
– Flere politikere har ytret at apotekene må få mer betalt for tjenestene sine. Jeg tror vi vil få egne takster for legemiddel samtaler, og kanskje også for informasjon om nye og mer kompliserte legemidler.