Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Farlig eller ikke farlig å bruke paracetamol?

I butikken står de reseptfrie, smertestillende legemidlene side om side - enkle å få tak i når behovet melder seg. Men hva er resultatet av den stadig økende tilgjengeligheten?


02.02.2015

Farlig eller ikke farlig å bruke paracetamol?

– Jeg synes det er underlig at norske og svenske myndigheter konkluderer så ulikt i denne saken, sier han. Svenske myndigheter sitter tydelig på dokumentasjon som bør åpne for å stille tilsvarende spørsmål om situasjonen er lik i Norge, sier Faksvåg.

Det er Aftenposten som stiller spørsmålet når de nå setter søkelyset på bruken av paracetamol i Norge. Bakgrunnen for saken er at det de siste månedene har blitt skrevet mye om paracetamol i norske medier. Artikler forteller at forbruket har eksplodert og at bekymringsmeldinger strømmer inn til helsemyndighetene.


I Sverige vil Läkemedelsverket nå forby salg av paracetamoltabletter i butikk – og viser til kraftig økning av overdoser. Saken er sendt ut til høring.


Läkemedelsverket i Sverige har konkludert med at det finnes en sammenheng mellom økt tilgjengelighet av paracetamol og en økning i antall tilfeller av forgiftning. 

Norske legemiddelmyndigheter følger ikke vedtaket til sine svenske kollegaer i denne saken. Det får fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg til å undre.


– Jeg synes det er underlig at norske og svenske myndigheter konkluderer så ulikt i denne saken, sier han. Svenske myndigheter sitter tydelig på dokumentasjon som bør åpne for å stille tilsvarende spørsmål om situasjonen er lik i Norge, sier Faksvåg.


Mener farene er overdrevet

I USA har overforbruk og skader lenge vært et tema. Myndighetene har paracetamol under oppsikt, og vurderer fortløpende tiltak for å begrense bruken, skriver Aftenposten. De viser også til at forskere i Texas fant ut at paracetamol kombinert med alkohol kan forårsake nyreskader ved langt lavere doser enn man trodde.


Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk mener farene er overdrevet.


Faksvåg er enig med Madsen i at paracetamol er et godt middel mot moderate smerter brukt korrekt.


– Spørsmålet er om publikum forstår faren ved overdreven bruk gitt lett tilgjengelighet uten informasjon ut over pakningsvedlegget, som dessverre i liten grad blir lest, sier Faksvåg


Bekymret for overforbruk

At Paracetamol er det beste alternativet ved moderate smerter synes også ekspertene å være enige om. Men flere eksperter er bekymret for den økende graden av overforbruk. Spesielt blant unge mennesker.


En studie fra Giftinformasjonen ved Helsedirektoratet viser at antall henvendelser om paracetamolforgiftning har doblet seg fra 2005 til 2013.


Ifølge professor Dag Jacobsen, avdelingsoverlege ved akuttmedisinsk avdeling på Ullevål Universitetssykehus, er det ofte selvpåførte forgiftninger som ligger bak overdosene de får inn. Eller andre akutte smerter, som for eksempel kraftig tannpine – hvor man har tatt en altfor stor dose for å lindre smertene. De fleste alvorlige tilfellene skjer i kombinasjon med andre smertestillende preparater eller alkohol, men det er paracetamol som kan gi den livstruende leverskaden.


– Det som er så skummelt med paracetamolforgiftning, er at man ofte ikke merker noen symptomer på forgiftning før det er for sent, når leveren allerede er uhelbredelig skadet. Kommer man ikke til behandling innen åtte timer etter at man har tatt en overdose, gir motgift liten effekt, advarer Elin Olaug Rosvold, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.


Hun mener det er et bekymringsfullt overforbruk av paracetamol i dag, spesielt blant unge mennesker. Hennes egne studier har vist at 15-16-åringer har økt sitt forbruk av paracetamol betraktelig gjennom en tiårsperiode.

Per Kristian Faksvåg deler Rosvolds bekymring og mener at hennes konklusjoner bør tas på alvor.

– Det er svært uheldig dersom særlig de unge bruker disse produktene i tide og utide.  Det bør undersøkes om økt tilgjengelighet og salg av disse produktene på bensinstasjoner, kiosker og i dagligvaren spiller inn på folks, og da særlig ungdommens, oppfatning av faren ved å bruke dem for mye, mener han.

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring