Enklere liv med apoteket
Legemidler mot øyekatarr kan hentes ut direkte fra apoteket. Hvis dette enkle tiltaket blir en realitet, kan samfunnet spare tapt arbeidstid tilsvarende 50 årsverk og legene kan få frigjort 5–10 årsverk til mer målrettet helsearbeid. I en hverdag preget av høye krav til effektivitet og i en fremtid hvor man spår akutt legemangel, er apotekresept et godt tips.
Alt var mye mer komplisert før. Matbutikkene stengte klokka 15.00 og det var lange køer i apotekene for å hente ut reseptbelagt medisiner. Tilgjengeligheten på en del legemidler har blitt mye bedre for folk flest. Det betyr ikke at vi er i mål med å gjøre hverdagen enklere for folk og lage ordninger som gagner samfunnet.
Resepter fra apoteket
Apotekforeningen jobber med å få etablert tjenester i norske apotek som gir økt tilgjengelighet av legemidler til befolkningen og samtidig ivaretar sikkerheten. Apotekforeningen skisserer en ordning bestående av to retninger. «Betinget apotekutlevering» vil gjelde et nøye sammensatt utvalg av reseptfrie legemidler og «farmasøytrekvirering» vil gjelde noen reseptpliktige legemidler. For at ordningene skal være lett for publikum å forstå, foreslås det å bruke begrepet «Apotekresept». Det enkelte legemiddel som omfattes av ordningene bestemmer hvorvidt det havner i den ene eller den andre kategorien, og dermed hvordan apoteket håndterer henvendelsen fra kundene. FarmaPro må støtte ordningene slik at all dokumentasjon og eventuell rapportering skjer her.
For farmasøytrekvirering kan for eksempel legemidler mot øyeinfeksjon, soppinfeksjon i skjeden, visse typer allergier og eksemer, munnsår, hemoroider og neglesopp være aktuelle.
For betinget apotekutlevering kan for eksempel legemidler mot innvollsorm hos hund og katt være aktuelt, flåttforebyggende behandling av dyr, nødprevensjon og de smertestillende legemidlene Zon gel og Orudis gel.
Legemidler mot øyekatarr
Legemidler mot øyekatarr er et av forslagene som Apotekforeningen mener kan gå inn i en ordning med farmasøytrekvirering. Et regnestykke som Apotekforeningen har gjort, indikerer at bare en ordning med apotekresept på legemidler mot øyekatarr kan spare mye tid. For foreldre med små barn med øyekatarr, vil apotekresepter forhindre tapt arbeidstid med til sammen ca. 25 årsverk. For eldre barn og voksne med behov for midler mot øyekatarr, vil ordningen kunne spare til sammen ytterligere ca. 25 årsverk. Og ikke minst sparer apotekresept på medisin mot øyekatarr 5–10 legeårsverk. Tallene forutsetter at halvparten av de 280 000 pasientene med øyekatarr kan bruke apotekresept i stedet for å gå til lege og at et legebesøk fører til 1–2 timer fravær fra arbeid, skole o.l.
Pasientsikkerhet
Det finnes også argumenter mot å innføre en ordning med farmasøytrekvirering. Noen er skeptiske til at farmasøyter skal diagnostisere, og andre sier at det kan blir mer uoversiktlighet med flere rekvirenter. Andre mener at ordningen vil være i strid med prinsippet om at samme person både skal rekvirere og selge legemidler. Apotekforeningen mener at det er fullt mulig å legge oppordningen slik at den ikke kommer i konflikt med apotekets interesser som butikk eller behov for legekonsultasjon. For å få gjennomslag for tjenestene må det også kunne dokumenteres at ordningene ikke fører til en mindre oversiktlig legemiddelbruk. Fastlegen kan for eksempel motta informasjon om at en farmasøytrekvirering har funnet sted via meldingsutveksleren i eresept. Meldeplikt av bivirkninger for farmasøyter bør være en del av ordningene.
Opplæring
Farmasøytrekvirering vil i starten kreve særskilt opplæring og jevnlige oppdateringskurs for farmasøyter. For betinget apotekutlevering vil det også være nødvendig med noe opplæring av de apotekansatte. Mye av opplæringen kan skje via enkel elæring. På sikt kan man tenke seg at farmasøytrekvirering blir en del av grunnutdannelsen for farmasøyter.
Videre fremdrift
Apotekforeningen har bedt Helse og omsorgsdepartementet ta initiativ til et møte for å videreføre drøftingene om bruk av farmasøytrekvirering. HOD er i kontakt med Helsedirektoratet for å vurdere hvordan farmasøytrekvirering skal håndteres videre, og vil komme tilbake til bransjen for å drøfte saken videre.