Enkel og sikker tilgang på legemidler
Fra 1. januar fikk helsesøstre og jordmødre med relevant utdanning rett til å rekvirere alle typer prevensjonsmidler til kvinner i alle aldersgrupper over 16 år. Rekvireringsretten er ikke lenger begrenset til å gjelde i kommunal helsestasjons- og skolehelsetjeneste.
Det bør bli mulig for farmasøyten å utlevere visse legemidler, uavhengig av om medisinen i dag er reseptpliktig eller ikke. (Foto: Dreamstime)
Utvidet rekvireringsrett for prevensjonsmidler er et bidrag til å sørge for lett tilgjengelig prevensjon til kvinner. Dette er et virkemiddel for å styrke kvinners seksuelle autonomi, øke bruken av sikker prevensjon og forebygge uønskede svangerskap og abort, skriver Helsedirektoratet.
– Enkel og sikker tilgang til legemidler som prevensjonsmidler er et godt tiltak. Det er en riktig utvikling at helsepersonell med tilstrekkelig kompetanse får mulighet til å rekvirere legemidler. Det er god bruk av ressursene at det helsepersonellet som uansett er i direkte kontakt med brukerne, også i noen situasjoner kan hjelpe med de nødvendige legemidlene. Det er selvsagt en forutsetning at rekvireringen skjer trygt og forsvarlig, innenfor gitte retningslinjer, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.
Farmasøytutlevering
Apotekfarmasøytene er en annen yrkesgruppe som bør kunne utlevere enkelte legemidler som i dag er på resept.
– I landets apotek gis det i dag råd om bruk av ulike legemidler knyttet til ulike lidelser innen egenomsorg som smerte, allergi, betennelse, røykeslutt og forkjølelse. Det er flere områder der farmasøyten i samråd med kunden kan fastslå hva som er riktig legemiddelbehandling. Da bør det bli mulig for farmasøyten å utlevere disse legemidlene, uavhengig av om medisinen i dag er reseptpliktig eller ikke. Eksempler på slike legemidler kan være innen forebygging av malaria, drikkevaksine mot kolera, influensavaksine, legemidler mot influensa, legemidler til bruk på hud mot acne, legemidler mot visse soppinfeksjoner og betennelsesdempende gel for å nevne noen. På den måten kan legemidlene bli lettere tilgjengelig når man trenger dem, sikkerheten er godt ivaretatt og det er en effektiv utnyttelse av kompetansen i helsetjenesten, sier Faksvåg.