Danskene opptatt av norsk legemiddelpolitikk
– Vårt utgangspunkt er at norske apotek kan brukes til mer, sier Gunn Fredriksen i Helsedirektoratet til det danske bladet Farmaci.
– Det er opplagt at farmasøyter kan avlaste legene ved å overta ekspedering av visse legemidler, eksempelvis p-piller, ormekurer og den slags, sier Sveinung Stensland i Helse- og omsorgskomiteen til Farmaci.
Helsedirektoratet i Norge peker i en rapport på at apotek bør få flere oppgaver, skriver det danske bladet Farmaci.
– Det er opplagt at vi må gå nye veier. På grunn av utviklingen med hensyn til legemiddelbruk. På grunn av kompetansen som særlig farmasøyter har. Og fordi, ikke minst på primærområdet, er kompetanse i apotek noe kommunene kan bruke, sier Gunn Fredriksen i Helsedirektoratet til danske Farmaci.
Fredriksen har vært med på å skrive rapporten Utredning farmasøyttjenester og etterlevelse av legemiddelbehandling, som er en del av forarbeidet med legemiddelmeldingen, som kommer før sommeren.
– Vårt utgangspunkt er at apotek kan brukes til mer, sier Fredriksen.
Viktig samfunnsoppgave
Farmaci skriver at rapporten utløste stor optimisme hos Tove Ytterbø og Per T. Lund.
– Det er ingen tvil om at ressursene kan brukes bedre og mer effektiv enn i dag. Det er bred enighet om at det er mange feil i forbindelse med legemiddelbehandling, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.
Tove Ytterbø, leder i Norsk Farmaceutiske Forening, er enig.
– Vi ønsker at det blir mer fokus på legemiddeldelen av pasientbehandlingen. Det er en viktig samfunnsoppgave, som vi gjerne bidrar til, sier hun.
Les Apotekforeningens synspunkter på rapporten.
Ny legemiddelmelding
Sveinung Stensland, Stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen fra Høyre, er heller ikke i tvil om at det er snakk om et kursskifte.
– Vår forrige legemiddelmeldingen er over 10 år gammel, og den hadde fokus på å redusere kostnadene ved legemiddelbruk og øke distribusjonen. Na er ambisjonen å fokusere på hvordan legemidler brukes og hvordan man kan informere om dem, sier han, og trekker frem noen skrekkeksempler:
- 1 av 3 bruker legemidler feil
- 1-2000 personer dør hvert år av legemiddelrelaterte problemer
- 10 prosent av alle sykehusinnleggelsene skyldes feil legemiddelbruk
– Det skal vi gjøre noe med, for feil legemiddelbruk er et nasjonalt helseproblem. Og alle feilene koster omtrent det samme som legemiddelforbruket til sammen i Norge, sier høyrepolitikeren til danske Farmaci.
Nye tjenester og oppgaver
Alle som blir intervjuet nevner forskningsprosjektet Medisinstart, som de har stor tro på.
– Det er et stort prosjekt som vi har høye forventninger til. Vi regner med at samtalene, slik som i England, både har verdi for pasienten og er besparende for samfunnet, sier Per T Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.
Per T. Lund i Apotekforeningen og Sveinung Stensland snakker også om «farmasøytpliktige legemidler» som et mulig bidrag fra apotekfarmasøyter. Dette har også vært et tema i Danmark.