OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Bygger tillit til hele apotekbransjen
Apokjeden starter med å sette av to farmasøyter på heltid når de skal gjennomgå legemiddellistene til sykehjemsbeboere i Oslo.
28.11.2011
Fagdirektør Ellen Karine Ous i Apokjeden er stolt og glad for oppdraget de har fått av Oslo kommune. Fra januar 2012 skal de vurdere legemiddellistene til 1700 sykehjemsbeboere i Oslo.
Vurderer tilstanden
Sammen med sykepleiere og lege ved hvert sykehjem skal de diskutere pasientens tilstand, og deretter foreslå endring i medisineringen når det kan være til pasientens beste.
Legemiddelgjennomgangene blir et strukturert samarbeid mellom lege, sykepleier og farmasøyt. Alle bringer inn informasjon om medisiner og pasienten som diskuteres i fellesskap. I løpet av gjennomgangen legger farmasøyten frem sine funn fra forundersøkelse av medisinlisten og problemstillinger diskuteres.
Vil vise nytten
– Siden prosjektet er så omfattende målt i antall beboere og vurderinger av legemiddellister, kan det få mange flere til å se hvor nyttig farmasøytisk kompetanse er for helsevesenet og at apotekene har denne kunnskapen tilgjengelig, sier Ous.
Det har vært mange prosjekt de siste årene der farmasøyter har bistått i legemiddelgjennomgang ved lokale sykehjem. Det nye i Oslo er at prosjektet er så omfattende. 1700 av hovedstandens 4500 sykehjemsbeboere skal få sjekket medisinbruken sin for mulige legemiddelrelaterte problemer.
Ut til hele landet
– Legemiddelgjennomganger er en tjeneste som er aktuell å tilby i hele Norge. Apotek finnes over hele landet, Apotek 1 er landsdekkende med 1100 farmasøyter ansatt. Det er også i apotek de fleste farmasøytene jobber, sier Ous.
Lokalisert ute i kommunene er apotek farmasøytene nær kommunehelsetjenesten både faglig og geografisk. Derfor er det naturlig at apotekfarmasøyter bistår kommunene og helsevesenet med legemiddelgjennomgang.
Vil utvikle de ansatte
– Vi vil sikre små og store kommuner tilgang til farmasøytressurser og samtidig gjøre det mulig for apotekansatte å utvide sin faglige arena, sier Ous.
De kommunale sykehjemmene i Oslo kjøper medisiner for nesten 22 millioner kroner årlig. Legemiddelgjennomgang kan bety at kommunens legemiddelkjøp reduseres.
– Mål nummer én i dette prosjektet er riktigere bruk av legemidler og færre interaksjoner og legemiddelrelaterte problemer for beboerne, sier Ous.
– Dette vil bygge tillit til farmasøytene og hele apotekbransjen.
Starter på nyåret
Etter et prøveprosjekt i november ved to sykehjem og evaluering av dette, starter arbeidet for fullt. I oppstarten er det to farmasøyter fra Apokjeden som skal få opplæring og deretter jobbe på heltid med gjennomgang av legemiddellistene. Senere skal flere av kjedens farmasøyter benyttes, litt avhengig av hva Oslo kommune ønsker og når helsepersonellet på sykehjemmene har kapasitet til å delta på møter der listene skal gjennomgås.
– Prøveprosjektet vi har deltatt i ved et sykehjem i Sandefjord har vist at farmasøyter har mye å bidra med. Noen ganger er det selv enkle ting som kan bety mye for beboernes livskvalitet som farmasøyter tar tak i, men som sykepleiere og leger ikke tenker på til daglig, sier Ous.