Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Bruker smertestillende medisiner for å stresse ned

Unge storforbrukere av reseptfri smertestillende har lært seg å løse dagliglivets plager med piller. De trenger opplæring i riktig medisinbruk, mener forsker.


04.04.2016

Bruker smertestillende medisiner for å stresse ned

– Det er bekymringsfullt at det har blitt en kultur blant ungdom å ta en pille for alt som er ille, sier doktorgradsstipendiat Siv Skarstein. (Foto Sonja Balci)

Gjennom 19 dybdeintervjuer har stipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Siv Skarstein sett på hva som gjør at mange ungdommer har et så høyt forbruk av smertestillende medisiner.

 

Til forskning.no, som i helgen skrev om doktorgradsavhandlingen til Skarstein, forteller hun at hun er bekymret for ungdommers holdning til smertestillende medisiner.

 

– Det er bekymringsfullt at det har blitt en kultur blant ungdom å ta en pille for alt som er ille, sier Skarstein. 


Les også:
Ungdommers bruk av paracetamol   

Bekymret for ungdommers bruk av smertestillende

 

Opplært av foreldrene til å ta smertestillende
«Hver gang jeg skulle møte kjæresten min, tok jeg en Ibux før jeg dro hjemmefra slik at jeg ikke skulle føle meg så sliten når jeg var sammen med han. Det hjalp meg til å føle meg mer glad og levende.»

 

Slik beskriver en jente på 15 år ett av tilfellene hvor hun brukte smertestillende medisiner.

 

Hun er ikke alene.

 

I samtale med Skarstein var det flere ungdom som fortalte at de er opplært av foreldrene – vanligvis mor, til å bruke smertestillende medisiner. Mange forteller om stor tilgang til medikamentene hjemme i huset.

 

I Sverige har de valgt å fjerne Paracetamol-tablettene fra butikkhyllene. Tablettene er nå kun tilgjengelig på apotek. Dette gjøres, i følge svenske myndigheter, for å beskytte folkehelsen. 

 

- Irritert på det politiske miljøet

Aftenposten skriver også om forskningen til Skarstein. Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) sier til avisen at hun er bekymret over utviklingen. - Men jeg er enda mer bekymret og irritert over at det politiske miljøet, helseministeren inkludert, nærmest latterliggjør hele problemstillingen. Jeg fremmet nylig representantforslaget om å redusere overforbruk og feilbruk av reseptfrie legemidler, sier Toppe til avisen. Hun etterlyser et politisk og faglig opprør mot denne legemiddelbruken, og utfordrer legemiddelindustrien- og Legemiddelverket.

 

- De sitter musestille og er inaktive på dette området i motsetning til sine kolleger i Sverige, som har tatt initiativet til å få pillene vekk fra dagligvarehandelen, sier Toppe.

 

Helsesøstre kan identifisere ungdom i risikosonen
Skarstein mener vi må jobbe med holdningene mange unge har til å bruke reseptfrie legemidler og understreker at medisinbruken etableres tidlig i tenårene.

 

– Helsesøstre i skolehelsetjenesten kan ha en viktig rolle med å identifisere ungdom i risikosonen og sette inn tiltak tidlig. De som for eksempel sliter med migrene, bør utredes og få en korrekt behandling. Reseptfrie smertestillende kan gi medikamentindusert hodepine, og dette er et økende problem, sier Skarstein til forskning.no.

 

– Mange ungdommer sliter med hyppig smerte, og foreldre bør også få god informasjon og støtte, for eksempel av helsesøstre på foreldremøter på skolen. Dessuten må ungdom selv ta ansvar for å ivareta egen helse, eksempelvis gjennom å få nok søvn og spise ordentlig, mener forskeren.

 

Oppdatert 06-04-2016

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring