Bedre legemiddelbehandling med farmasøyter og apotek
Ta tak i etterlevelse av legemiddelbehandling og bruk kompetansen i apotek for å løse noen av utfordringene, oppfordrer Apotekforeningen og Norges Farmaceutiske Forening.
- Vi ser frem til en legemiddelmelding med klare tiltak for bedre etterlevelse, sier Per T. Lund i Apotekforeningen og Tove Ytterbø i Norges Farmaceutiske Forening (NFF).
Per T. Lund i Apotekforeningen og Tove Ytterbø i Norges Farmaceutiske Forening (NFF) har sammen skrevet brev til Helse- og omsorgsdepartementet. De to foreningene vil at legemiddelmeldingen som nå skrives må være tydelig på hvordan kompetansen i apotek kan brukes for at pasienten skal få bedre utbytte av legemiddelbehandlingen. For å få til dette trengs det nye insentiver.
"Apotek er et lavterskeltilbud i primærhelsetjenesten og har en viktig rolle som formidler av legemiddelinformasjon. Apotekene kan fylle funksjoner som lokale lærings- og mestringssentre. De kan opptre som medhjelper når pasienten skifter omsorgsnivå. De kan også bidra med utfyllende legemiddelinformasjon i samråd med fastlegen."
Helsedirektoratet sier i sin utredning om farmasøyttjenester at Medisinstart bør bli en nasjonal tjeneste dersom forskningsprosjektet gir gode resultater. Dette er en anbefaling Apotekforeningen og NFF ønsker at legemiddelmeldingen skal videreføre. I tillegg mener de to foreningene at andre lignende tjenester som har som mål å bedre etterlevelsen av legemiddelbehandling også bør settes i gang. Legemiddelsamtale mellom pasient og farmasøyt bør bli et nasjonalt tilbud i apotek, og farmasøytrekvirering kan være et forsvarlig tiltak for å øke tilgang til behandling.
I tillegg ønsker Apotekforeningen og NFF at det gis føringer for hvordan IT-teknologi kan brukes for å gi riktigere legemiddelbruk og bedre samhandling mellom aktørene. Kompetansen om produksjon av legemidler bør også bli opprettholdt i Norge for å sikre pasientbehandling, spesielt viktig er dette når det gjelder produksjon av legemidler til barn.
Les hele brevet her.