Australia: Bare fra farmasøyt
En vond korsrygg sendte apoteker Jan Egil Røe til det lokale apoteket på en øy utenfor Australia. Der fikk han etter en strukturert samtale utlevert et betennelsesdempende legemiddel – rett fra apoteket og uten resept – av en australsk kollega.
I Australia har de en egen utleveringskategori som befinner seg mellom reseptfritt og reseptpliktig, kalt «Pharmacist-only
medicines».
I denne kategorien inngår legemidler myndighetene ønsker å sikre trygg og forsvarlig bruk av, men som de samtidig ønsker skal være tilgjengelige for kundene i apotek uten resept.
– Dette er riktig retning å gå for å sikre riktig og trygg legemiddelbruk. Det er snakk om en strukturert og obligatorisk rådgivning for utvalgte legemidler. Det er kunden selv som betaler for rådgivningen. Dette burde være enkelt å få til i Norge, sier Jan Egil Røe, apoteker ved Lovisenberg sykehusapotek.
Tok 4-5 minutter
På apoteket i Australia fikk apotekeren etter å ha spurt etter et betennelsesdempende legemiddel, oppleve en strukturert samtale om legemiddelet «Voltaren». Rådgivningen startet med at Røe måtte vise legitimasjon og oppgi personalia som ble registrert inn i apotekets ekspedisjonssystem. Deretter gikk farmasøyten nøye gjennom bruk og virkning av «Voltaren», sjekket om han hadde brukt dette eller lignende legemidler tidligere og om han brukte andre legemidler. Farmasøyten gikk også igjennom ulike bivirkninger og tilstander som tilsier at «Voltaren» ikke skal brukes.
– Det hele tok 4-5 minutter. Rådgivningen fulgte en godt innarbeidet standard og «sjekkliste» hos farmasøyten. Jeg har skjønt i etterkant at «Pharmacist-only medicines» er legemidler som kan brukes ved tilstander der du som kunde forstår hva som feiler deg. Samtidig opplevde jeg at farmasøyten via samtalen, forsikret seg om at min egendiagnose var klar, at legemiddelbruk var anbefalt og at jeg ville bruke legemidlet på en trygg og forsvarlig måte. Legemiddelpakningen ble også utlevert med apoteketikett med mitt navn, dosering og bruksråd. Siden jeg ble registrert i apotekets ekspedisjonssystem er utleveringen dokumenterbar i ettertid, sier Røe.
Opplysningene om legemiddelbruk kan meldes videre til en kjernejournal og fastlege, hvis det er ønskelig. Og er farmasøyten i tvil om kundens egendiagnose, skal kunden bes om å kontakte lege.
– Nå er jeg farmasøyt, men hadde jeg vært en vanlig kunde, hadde jeg følt at det var trygt å bruke «Voltaren», samtidig som jeg tydelig hadde fått med meg alvoret av å bruke dette legemiddelet og viktigheten av å bruke det riktig. Pakningen jeg fikk utdelt var en liten pakke til en ukes forbruk
Pharmacist only medicine
Apotek som er med i ordningen «Pharmacist-only medicine» har farmasøyter som er kvalifitil å gjennomføre slike rådgivninger. Farmasøytene har gjennomgått en opplæring i standarden for slike samtaler, og er i tillegg godt faglig oppdatert på de aktuelle legemidlene som er med i ordningen. Apotek i Australia har utlevert «Pharmacist-only medicines» i flere år og ordningen finansieres av kunden selv gjennom et prispåslag på legemiddelpakningen.
Noen av egenomsorgsområdene som omfattes av ordningen er kramper, øyeinfeksjoner, soppinfeksjoner på tå- eller fingernegler, høysnue eller rhinitt, hemoroider, munnsår, kvalme forårsaket av migrene, hudproblemer som kløe, utslett, betent soppinfeksjon, munnsopp, underlivssopp og vorter.