Apotek kan få nye oppgaver
Pasientveiledning i apotek (Medisinstart), farmasøytrekvirering, legemiddelsamtaler og legehenvisning til utdypende informasjon i apotek.
- Gode innspill fra Helsedirektoratet, mener Apotekforeningen.
Dette er noen av forslagene Helsedirektoratet har spilt inn til Helse- og omsorgsdepartementet når en ny legemiddelmelding skal skrives.
Apotek har gode forutsetninger for å gi informasjon om riktig legemiddelbruk. Hvis utprøvingen av Medisinstart viser gode resultater, kan denne metoden vurderes å bli en standardisert tjeneste i Norge, konkluderer Helsedirektoratet i rapporten som er bestilt av Helse- og omsorgsdepartementet.
- Jeg tolker dette som et viktig signal fra vår fremste fagmyndighet på området. Nå gjelder det at vi kan dokumentere de samme positive effektene av ekstra veiledning til nye legemiddelbrukere som de nylig har vist i England, sier adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.
Legemiddelsamtaler i apotek
Helsedirektoratet foreslår flere tiltak som kan øke pasientens etterlevelse av legemiddelbehandlingen. Regelmessige legemiddelsamtaler vil bidra til at pasienten forstår behandlingen sin, og får økt motivasjon til å etterleve den. Slike legemiddelsamtaler kan gjennomføres i apotek, mener direktoratet.
Økt mulighet for kommunikasjon mellom lege og apotek, ville i større grad kunne målrette apotekenes informasjonsarbeid. Det kan utvikles en mulighet i e-resept slik at lege kan ordinere informasjon fra apotek til visse pasientgrupper, skriver direktoratet i rapporten.
- At myndighetene peker på legemiddelsamtale som virkemiddel for å øke etterlevelsen, er veldig interessant. Her kan apotekfarmasøyten gi et viktig bidrag til bedre pasientsikkerhet. Det er også en spennende tanke at fastlegen skal kunne ordinere legemiddelsamtale i apotek, men pasienten bør også på eget initiativ kunne be om en samtale. Her bør pasientenes egne behov være styrende, mener Per T. Lund.
Ja til farmasøytrekvirering
Erfaring fra pandemien viste at farmasøytrekvirering kan være et forsvarlig tiltak for å øke tilgangen på behandling, under forutsetning av at farmasøytene blir gitt tilstrekkelig kompetanse, og at legemidlene som velges er nøye faglig vurdert. Ordningen må inkludere et visst antall legemidler for at det skal være forsvarlig, hensiktsmessig, og sikre riktig bruk av ressurser, skriver Helsedirektoratet.
- Oppsummert mener jeg Helsedirektoratet viser at de tar pasientens og legemiddelbrukerens utfordringer på alvor, og peker på mange relevante tiltak både innenfor spesialist- og primærhelsetjenesten. Nå må fagmyndighetens mange gode forslag omsettes til god pasientpolitikk i legemiddelmeldingen, avslutter Lund.
Utredning farmasøyttjenester og etterlevelse av legemiddelbehandling, Helsedirektoratet