Antibiotikaforbruket på stedet hvil
Målet er å redusere bruken av antibiotika med 30 prosent. Siden 2010 har bruken i Norge vært stabil.
I Europeisk sammenheng er Norge det landet med 6. laveste forbruket av antibiotika når man ser på forbruket per innbygger. Hellas og Frankrike topper statistikken, og Nederland er det landet med lavest forbruk. Statistikken er hentet fra europeiske smittevernbyrået (ECDC).
Fra smalt til bredt
Regjeringen la i juni 2015 fram en nasjonal strategi mot antibiotikaresistens. I strategien er det uttalt mål om riktigere bruk av antibiotika og at antibiotikabruken i befolkningen skal reduseres med 30 prosent, målt i doser per 1000 innbygger. Riktigere bruk av antibiotika innebærer blant annet at man bruker smalspektrede antibiotika når det er mulighet for det.
Fra 2010 til 2014 har forbruket av antibiotika per innbygger i Norge økt med mindre enn en prosent. I det samme tidsrommet har det imidlertid vært en økning av andelen bredspektret antibiotika fra 41 til 43 prosent. Det er imidlertid store forskjeller mellom aldersgruppene, som vist i figur 1. For barn i alderen 0-9 år har andelen smalpektret antibiotika økt med 10 prosentpoeng, men i aldersgruppene 10-19 og 20-29 har andel smalspektret blitt redusert med 9 prosentpoeng. I disse aldersgruppene brukes det altså mer bredspektret antibiotika i dag enn for fem år siden. Også i aldersgruppen 30-39 år har andelen bredspektret antibiotika økt. For de eldre aldersgruppene har andelen vært omtrent uendret.
Flest kvinner
Kvinner står for 65 prosent av bruken av antibiotika som utleveres på resept, og menn for 35 prosent målt i definerte døgndoser (DDD). Siden 2010 har kvinnene tatt en stadig større andel av det totale forbruket.
Store fylkesforskjeller
Det er store forskjeller mellom fylkene i Norge. Tall til og med oktober 2015 viser at Østfold har det høyeste forbruket per innbygger med 6,52 DDD/innbygger. Akershus og Rogaland har minst med henholdsvis 4,94 og 5,22 DDD/innbygger. Av landets 19 fylker har forbruket økt totalt i 6 fylker. 8 fylker har økt bruken av smalspektret antibiotika, mens 4 fylker har økt bruken av bredspektret antibiotika.
Antibiotikabruk blant 19-åringer
Tall fra Apotekforeningens bransjestatistikk bekrefter at russetid er antibiotikatid. I 2014 brukte 19-åringene dobbelt så mye antibio- tika i mai som i resten av året. Jentene står for 60 prosent av den totale bruken, både i mai og resten av året.