OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
04|13: Vil ha en stolt, åpen og idérik apotekbransje
Velferdsstaten vokser. Farmasøyt og stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) ønsker gode forslag som gjør at staten kan få mer ut av helsebudsjettet. Gjerne fra apotekene og farmasøytene – men da må de våge å stikke hodene fram.
25.11.2013
Det mener cand.pharm. Sveinung Stensland. For første gang på 32 år er en farmasøyt fast møtende stortingsrepresentant.
Ingen kjendisfarmasøyter
– Vi farmasøyter spiller en nøkkelrolle i helsevesenet, både når det gjelder trygg legemiddelbruk og god ressursutnyttelse. Men hvor mange kjendisfarmasøyter i motsetning til kjendisleger kan du navnet på? Nå er ikke det å bli kjendis et mål i seg selv, men folks og politikeres bevissthet om farmasøyter og apotek er ikke stor, sier Stensland.
Han mener det er tre typer politikere. De som prater og er i media hele tiden, uten å vite hva de snakker om. De som kan mye, men som ikke viser seg fram. Og de som er synlige og som har god kunnskap. Selv beskriver han seg som opptatt av å forstå sakene han skal behandle, men at lokale medier er mer opptatt av ham enn riksmedia. Stensland er fjerdemann i helse- og omsorgskomiteen, og Bent Høie er ministeren som skal fronte de viktigste sakene i dette fagområdet.
Stensland er også én av 14 representanter fra Rogaland, han skal møte alle helseprofesjoner som vil ha en prat og han skal ha et åpent sinn tuftet på regjeringsplattformen.
– Vil du jobbe for bedre legemiddelpolitikk og apotekenes rolle på linje med veiutbygging i Rogaland?
– Oppdraget mitt er å jobbe for en helhetlig politikk til beste for Norge. Men døren min er åpen for alle som kan komme med gode løsninger i blant annet helsevesenet. Oppgavene står i kø, og budsjettene har vokst mye, sier Stensland.
Han har holdt ett innlegg fra Stortingets talestol. Det var under trontaledebatten 23. oktober, hvor budskapet blant annet var å sikre pasientene raskere tilgang på nye og effektive legemidler og gi god informasjon om riktig legemiddelbruk.
Stensland vokste opp i en familie der frivillige verv, dugnadsjobb og forretningsdrift gikk hånd i hånd. Familien eier fortsatt flere parfymeri i haugesundsområdet og driver i tillegg med vesker, kofferter og sko. En venn av faren, som var apoteker, anbefalte farmasiutdannelse. Faren tok med seg rådet til middagen samme dag. Rådet gikk rett hjem hos 14 år gamle -Sveinung.
– Jeg var god på skolen, men ikke supergod. Det ble farmasi og apotek fordi jeg liker kombinasjonen butikk og realfag, sier Stensland.
Da han begynte på studiet var han en av få som visste at han ville jobbe på apotek. Men etter siste eksamen fem år senere gikk han rett til industrien. Han hadde jobbet på apotek under hele studiet og var klar for noe nytt.
Mange myter om apotek
I 2000 så han en stor annonse der Apotek1 spurte «Vil du være med å bygge opp landets største apotekkjede?» Dette tente Stensland. Ikke minst fordi han mente at den nye apotekloven hadde lagt til rette for nødvendige grep i apotekbransjen. Han syntes en laugstenkning hadde ødelagt for apotekene, nå var det tid for å bruke lovens mulighet til omstart. Dessuten likte han tanken på å bygge opp en norskeid kjede, selv om den ganske snart ble solgt ut av landet.
– Fortsatt hefter det en del myter ved apotekene. Apotekerne tjener godt, men ikke så fett som tidligere. Derimot er det alt for få som vet om sikkerheten det gir folk å ha et trygt og godt apotekvesen, sier Stensland.
– Men like fullt brukes legemidler ofte feil?
– Ja, halvparten av alle kronikere, ble det sagt på Farmasidagene i år. Det er alvorlig. Derfor må informasjonen til kundene bli bedre, de må forstå hvor alvorlig det kan være hvis medisiner brukes feil. Ikke alle leger tar dette på alvor, og mange apotek kan bli bedre i sitt informasjonsarbeid, sier Stensland.
Han ønsker velkommen apotekenes satsing på informasjonskampanjen Nye Blodfortynnende 2013. Den er utarbeidet av Apotekforeningen for å sikre trygg bruk og riktig overgang til de nye blodfortynnende legemidlene Pradaxa, Xarelto og Eliquis. Kampanjen skal sette apotekpersonalet i stand til å gi riktig og standardisert oppfølging av kunder som har resept på de aktuelle legemidlene. Kampanjen varer ut 2013.
Stenslands oppfordring til farmasøytene og Apotekforeningen er at de må bli mer offensive. Ikke ta kontakt når konsekvenser av for eksempel lovendring oppdages eller avansen svekkes, men forsøk å påvirke når arbeidet med lover og forskrifter pågår. Og informer om gode tiltak som Nye Blodfortynnende 2013.
Stensland tror farmasøyters beskjedenhet skyldes mangel på tradisjon for å slå seg på brystet og vise hva de kan. Bransjen har tatt for gitt at den nøkkelrollen og kunnskapen de har skal folk ha respekt for. Bransjen har vært seg selv nok.
– Fortell om feil bruk
Han mener politikere vil ha presentert konkrete eksempler på samfunnsrollen til apotekene. Om hvordan sykehjemmene nærmer seg små sykehus og at de må ha stålkontroll på legemiddelhåndteringen og at tilsynsbesøk og legemiddelgjennomgang her avdekker mye feilmedisinering.
Høyre har tidligere foreslått farmasøytforskriving. Stensland vil ikke si noe om regjeringen eventuelt vil ta dette i bruk, men mener selv tiden er moden for at farmasøyter på apotek kan forskrive utvalgte legemidler mot enkle lidelser. Det er imidlertid mye som må på plass før dette kan gjennomføres. I tillegg må regjeringen passe på at dette ikke blir en konfliktsak i forhold til legene, men mer ansett som en lettelse for både leger og pasienter.
– Det blir ikke de store omleggingene med det første, og grensen mellom forskriver og selger av legemidler ligger fast. Men innen tilgjengelighet, beredskap og kunnskap rundt legemidler har apotekene mye å bidra med. Samfunnsnytten til apotek må dokumenteres bedre. Da kan vi gå inn i diskusjonen om, hva og hvor mye apotekene skal utføre og få betalt for. Stortingsmeldingen om legemidler i 2015 vil bli viktig for apotekene, sier Stensland.
– Norge venter for lenge
Han vil at legemidler kan tas i bruk raskere enn i dag.
– I dag kan en godkjent medisin ha vært i bruk utenlands i flere år før den kommer til Norge. Det er noen ganger for lenge, sier Stensland, som betegner apotek som lavterskeltilbudet i norsk helsevesen, med lavere terskel enn både legekontor og helsestasjoner.
«– Hei, Sveinung, Bent Høie her…»
Bent Høie var på telefonen den ene dagen, neste dag var Sveinung Stensland på Stortinget og gikk i fraksjonsmøte der han møtte partifeller for å diskutere arbeidsoppgaver.
– Det gikk fort. Da jeg sa til Høie at jeg var klar for Stortinget, gikk han rett på sak. Ikke noe snikk-snakk, sier Stensland.
Han er glad for at han ble politiker. Og farmasøyt. Men ikke at han har satset på begge deler samtidig. Han har mistet mange fritidsinteresser fordi det ikke har vært tid til å dyrke hobbyene. Krevende jobb i Apotek1 og politiske verv som har møter både på dagtid og kveldstid har også gitt lite tid med familien og de tre sønnene.
Når vi møter Stensland på Stortinget har han knapt vært hjemme på én måned.
– Kvalitetstid med kona og familien er greit å få til i helgene, men en mister noe når en aldri får sett tv med ungene, hjulpet til med lekser eller være der når de skal noe. At jeg nå er politiker på heltid – og kun det – har gitt meg en stor lettelse. Jeg savner de mange flotte kollegaene mine i Apotek1 på Skårer og ute i apotekene, men for min egen del er det godt å kunne konsentrere meg om kun én ting nå, nemlig politikken, sier Stensland.
Navn: Sveinung Stensland
Alder: 41 år
Bosted: Haugesund, og stortingshybel i Oslo.
Stilling: Stortingsrepresentant for Høyre for Bent Høie mens han er helse- og omsorgsminister. Medlem av helse- og omsorgskomiteen. Har permisjon fra stilling som regionleder i Apotek1.
Utdanning: Cand.pharm, Universitetet i Oslo i 1997.
Praksis: Vokste opp i butikkfamilie og lærte tidlig å jobbe for pengene. Jobbet på Apotek1 Sfinxen på Majorstua i studieårene og Sandvika Apotek under verneplikten, som ble avtjent ved Forsvarets Farmasøytiske laboratorium. Produksjonsleder hos Weifa og hos Primex som utviklet chitosan fra rekeskall. Ansatt i Apotek1 fra 2001 som regionleder, så apoteker ved Apotek1 Kopervik og deretter regionleder igjen.
Politisk bakgrunn: Leder for Tysvær Høyre, Haugesund Høyre og Rogaland Høyre, medlem av sentralstyret i Høyre, har sittet i kommunestyre, bystyre og fylkesting. Heltidspolitiker fra 2011.
Familie: Gift, tre sønner på 9, 12 og 14 år
Tekst og foto: Bjørn Kvaal