04|13: Savner en øde øy
Jan Berg blir en av de nærmeste rådgiverne til helseminister Bent Høie, når ny legemiddelpolitikk skal meisles ut i 2015. Selv kunne Berg gjerne ha fisket tunfisk i Stillehavet.
Jan Berg, avd. dir. Legemiddelseksjonen
Han er ordmensmannen. Når kona har satt tallerkener og bestikk i oppvaskmaskinen, går den tidligere lederen i Ullensaker Unge Høyre etter og setter tingene i sirlig orden.
– En ellers sporty, tålmodig og snill mann, sier kona.
Filleristet apotekbransjen
Berg har jobbet i Apotekforeningen, vandret ut og inn av departement og sett statsråder komme og gå. På 1990-tallet var han sekretær for Grund-utvalget og Strøm-utvalget som etter hvert skulle filleriste norsk apotekvesen.
Nå har han i én uke vært leder for Legemiddelseksjonen i Folkehelseavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). Etter 16 år i tre ulike departement røper tobarnsfaren det han kan på byråkratisk vis om jobben sin uten at det blir politikk eller personlige meninger. Han vet at hans ord og avgjørelser blir finlest av Apotekforningen, Legemiddelindustriforeningen, Legeforeningen og andre. Og motsatt – hans jobb er å følge disse og andre aktører i helsevesenet. Berg mener dette er helt greit så lenge alle er klar over hverandres roller.
I 1993 ble samfunnsøkonomen ansatt i Sosial- og helsedepartementet. Her fikk han sitt første innblikk i apotek- og legemiddelpolitikken. Han ble sekretær for Grund-utvalget og Strøm-utvalget. De var nedsatt for å se på blant annet et apotekvesen en del politikere mente var modent for endring. De reagerte på apotekernes fortjeneste, liten endringsvilje, monopolordning og at farmasøyter som jobbet i Helsedirektoratet ble tildelt apotek – selv om de erklærte seg inhabile i saksbehandlingen.
– Utvalgene bestod blant annet av representanter for apotekerne. De visste hva som sto på spill. Men jeg husker Steinar Strøm var opptatt av at uenigheten skulle være saklig. Tonen var respektfull, sier Berg.
Dro til stillehavsøy
Selv fortsatte han som byråsjef i forebyggings- og rehabiliteringsavdelingen og etter hvert også sekretær for et utvalg som lagde Norsk offentlige utredning om folkehelse. Deretter fortsatte han med arbeid innenfor smittevern og miljørettet helsearbeid.
Arbeidsdagene ble lange og kontakten med døtrene ble først og fremst på kveldstid, blant annet som stallgutt for de hesteinteresserte jentene. Berg var litt lei. Svaret ble å pakke kofferten og leie ut huset. Lærerkona fikk permisjon og satte opp undervisningsplan for døtrene. Sammen dro de ti måneder til blant annet Rarotonga nordøst for New Zealand. Blant 10 000 innbyggere fant de roen på den sørligste av Cookøyene. Berg smiler når han tenker tilbake på dager i shorts, med krimbøker, sol, fiske etter tunfisk og mye tid med familien.
Overgangen fra å være travel far og ektefelle til samvær døgnet rundt kunne ha blitt utfordrende. I stedet ble det ro, felles opplevelser og varme minner. Selv kunne Berg blitt på øya. Men familien ville hjem til Jessheim. Berg begynte i Apotekforeningen. I fire år jobbet han med økonomiske rammer og tolkning av regelverk. Blant annet var han med å utvikle Apotek og legemidler om legemiddelstatistikk og samarbeid med NAF-Data.
– Det var interessant å se HOD fra andre siden av bordet, sier Berg, som sier i dag at «de beste resultatene skapes gjennom samarbeid».
Nå ser han fram til ny stortingsmelding om legemidler som kommer i 2015.
– Vil du med din bakgrunn sette preg på innholdet?
– Det å se helheten blir viktig, men også å kunne bidra med detaljkunnskap der det trengs, sier Berg og forteller om «viktigheten av et effektivt helsevesen der god legemiddelpolitikk er en del av dette» – men røper ikke noe som helst, erfaren byråkrat som han er.
– Hva er ditt inntrykk av apotekenes lønnsomhet?
– For det første gjør apotekene en god jobb. De er dyktige på service, har god kunnskap og er en viktig del av norsk helsevesen. Hvordan farmasøytkompetansen skal brukes i framtiden vil vi komme tilbake til i stortingsmeldingen. Det er vanskelig å bedømme lønnsomheten deres. Det åpnes stadig nye apotek, regnskapstallene de siste årene er stabile, apotek og grossistledd er vevd sammen. Apotekene sier at de ikke tjener så nye som de hadde ønsket på blåreseptmedisin, samtidig tar de inntekter fra handelsvarer, sier Berg.
Godlukt til fjells
Berg vokste opp med tre eldre søstre. Kona, som har kjent ektemannen siden tenårene, beskriver ham som en god kokk. Da parets to døtre flyttet ut fikk de med seg en kokebok med Jans oppskrifter. På hytta på Budor i Løten er han chefen på kjøkkenet.
– Jan er sporty, men trenger ikke fortelle at han har gått Birkebeinerrennet minst ti ganger. Slik er han i andre sammenheng, også. Han bruker ikke store ord om seg selv, kanskje fordi han har en indre trygghet og vet hva han står for. Han er samvittighetsfull og real. Også er han opptatt av trendy utstyr. Ikke en fjelltur uten at han har med deodorant og et nytt klesplagg, sier en god venn av ham.
– Hva gjør deg mest glad i arbeidet?
– Godt arbeidsmiljø, engasjerte medarbeidere og at vi når målene vi setter oss. Var det et opplagt svar? Ja, men det er viktig og betyr mye.
– Hva frustrerer deg mest?
– Når vi ikke jobber mot felles mål både internt og i forhold til andre departement. Enkelte ganger sitter noen på sine fagfelt og slipper ikke andre inn.
– Du får fri med lønn i seks måneder for å videreutdanne deg. Hva ville du ha studert?
– Engelsk. Det blir stadig viktigere som arbeidsspråk.
– Hva gjør du om fem år?
– Jeg har foreløpig vært i jobben i én uke og er glad for å være her. Jeg tror jeg er her om fem år.
– Hva ville du gjort med apotekbransjen, hvis du var helseminister for en dag?
– Eventuelle råd skal jeg gi helse-ministeren hvis han ønsker det.
Navn: Jan Berg
Alder: 48
Sivil status: Gift, to barn
Bosted: Jessheim
Stilling: Avdelingsdirektør i Folkehelseavdelingen, Legemiddelseksjonen, Helse- og -omsorgsdepartementet
Utdanning: Samfunnsøkonom (tidligere sosialøkonom), Universitet i Oslo
Hvorfor denne utdanningen: – Interesse for politikk i ungdomsårene og særlig økonomisk politikk.
Hobby: Trening, friluftsliv og hytta på Budor i Løten. I regi av Sportslig utvalg på jobben trener vi nå til Holmenkollstafetten. Man er jo i Folkehelseavdelingen.
Av Bjørn Kvaal