Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

– Vaksinering og veiledning om legemiddelbruk i apotek er to viktige folkehelsetiltak

Det var hovedbudskapet da Thor-Arne Englund fra Apotekforeningen fortalte helsepolitikerne på Stortinget hva apotekbransjen mener om regjeringens folkehelsemelding.


Jostein Soldal
25. april 2023

Thor-Arne Englunds budskap til Helse- og omsorgskomiteen: – La apotekfarmasøytene få rekvirere pneumokokkvaksine. Utvid ordningen med Medisinstart. (Skjermdump Stortinget)

Vis Skjul bildetekst

– Forebygging er et viktig tema i Folkehelsemeldingen, derfor skal jeg gi to helt konkrete og praktiske innspill til forebyggingstiltak. Det gjelder vaksinering og Medisinstart, sa Thor-Arne Englund, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen.

For få tar pneumokokkvaksine

Apotekene satte i fjor ca. 400 000 vaksiner. Det er en effektiv tjeneste som fungerer veldig godt, og med svært fornøyde kunder.

– En vaksine vi burde ha satt mer av er pneumokokkvaksine. FHI anbefaler at alle over 65 tar denne vaksinen hvert sjette år. Men i dag er det sånn at selv om du er over 65, så må du likevel ha resept fra legen for å få denne vaksinen. Dette er ikke veldig praktisk, og en konsekvens er at bare 15 prosent av de som burde få vaksinen, faktisk tar den, sier direktøren for næringspolitikk i Apotekforeningen.

I stedet burde man kunne gå innom sitt lokale apotek og få rekvirert og satt vaksinen av farmasøyten med en gang. Kunden har spart tid. Fastlegen har spart tid. Og samfunnet sparer på at flere er vaksinert, mener Englund.

Apotekene står klare til å både rekvirere og sette pneumokokkvaksine. Englunds oppfordring til Stortinget er å gi apotekfarmasøyter rekvireringsrett til pneumokokkvaksiner.

Medisinstart avdekker og retter opp feilbruk

Medisinstart i apotek er oppfølgingssamtaler for å sikre at nye brukere av medisiner bruker dem riktig. I dag tilbys det til nye brukere av hjerte- og karlegemidler, og det er startet et pilotprosjekt for pasienter med diabetes type 2.

– Et av de virkelig store problemene vi har i helsesektoren i dag er feil bruk av medisiner. Vi bruker 32 milliarder kroner på reseptlegemidler i året. Til sammenligning kostet Medisinstart i fjor ca. 6 millioner kroner, og det brukte vi til å hjelpe over 20 000 pasienter til bedre medisinbruk. Daglig avdekker apotekene feilbruk, og derfor bør denne ordningen utvides, fortalte Englund i stortingshøringen.

Hans konkrete innspill var at Helse- og omsorgskomiteen ber regjeringen utvide ordningen med Medisinstart. Slik får flere grupper hjelp til å bruke medisinene riktig og havner ikke på sykehus på grunn av feil medisinbruk.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring