– Vi stiller strenge krav til sikkerhet, men opplever samtidig at apotekbransjen er flinke til å følge myndighetenes krav, sa helseminister Bent Høie under lanseringen av nettapoteket til Apotek 1.
Martin Grevstad
To år etter at Stortinget sa ja til salg av reseptbelagte medisiner på nett, åpner de første nettapotekene. Fra i dag er det lovlig å kjøpe reseptlegemidler på nett.
– Vi stiller strenge krav til sikkerhet, men opplever samtidig at apotekbransjen er flinke til å følge myndighetenes krav, sa helseminister Bent Høie under lanseringen av nettapoteket til Apotek 1.
Martin Grevstad
Helse- og omsorgsminister Bent Høie markerte onsdag den offisielle åpningen av nettapotek ved å trykke på en rød «startknapp» i lokalene til Apotek 1 på Skårer i Lørenskog. Målet er å gjøre tilgangen på reseptlegemidler lettere for pasienter og kunder.
– Når vi velger å bruke penger på å få etablert den offentlige infrastrukturen som må til, så gjør vi det for at det skal bli enklere for pasienten å få reseptbelagte legemidler, sier Bent Høie.
– Vil se mange innovative løsninger
Nettapotek er ikke et nytt fenomen i Norge og har eksistert i flere år. Det nye nå er at kundene kan bestille reseptbelagte legemidler på nett og få det levert hjem på døren eller på postkontoret.
Alle som ønsker å åpne nettapotek må forholde seg til et regelverk som Apotekforeningen i samarbeid med myndighetene, har utarbeidet. De må også gjennom en kvalitetskontroll hos e-helsemyndighetene for å få tilgang på e-reseptene. Nettapotekene må også bruke den offentlige løsningen ID-porten, der kunden logger seg inn med sikre løsninger som for eksempel kodebrikke fra banken eller MinID.
Helseministeren tror kravene som stilles gjør at sikkerheten vil bli ivaretatt hos nettapotekene.
– Vi stiller strenge krav til sikkerhet, men opplever samtidig at apotekbransjen er flinke til å følge myndighetenes krav. Det forventer og tror jeg de gjør på dette området også. Jeg tror samtidig vi vil se mange innovative løsninger på hvordan man skal drive god veiledning av pasienter gjennom digitale løsninger, sier Høie.
12 registrerte nettapotek
Høie får støtte av seksjonssjef i Legemiddelverket, Jørgen Huse. Han understreker at nettapotekene må forholde seg til de samme kravene som de fysiske apotekene.
– Nettapotek må forholde seg til de samme reglene som fysiske apotek, slik at kundene kan være sikre på at reseptene og legemidlene de kjøper blir ekspedert på en trygg måte, sier Huse.
Det er Legemiddelverket som fører oversikt over godkjenner nettapotek, og ved oppstart 19. oktober var det registrert 12 nettapotek i Norge. Et av disse er Komplett Apotek, som er et datterselskap av mer kjente Komplett.no.
Administrerende direktør i Komplett Apotek, Geir Eide, forteller at de har jobbet hardt mot denne dagen. Nå ser han frem til å endelig kunne tilby reseptbelagte legemidler i deres nettbutikk.
– Dette har vi ventet lenge på. Vi har en god følelse, men er selvfølgelig spent på mottakelsen, sier Eide.
Netthandel øker mest
Sammen med apoteker Stig Henning Pedersen, tar han seg tid til en prat med apotek.no på den store dagen. De forventer ingen eksplosjon fra dag en, men er overbevist om at nettapotek vil bli en suksess i Norge.
– Vi ser at netthandel generelt øker mer enn tradisjonell handel. Det har å gjøre med at folk kan handle når det passer en selv, samtidig som utvalget stadig blir bedre og prisene lavere. Når det gjelder nettapotek så tror vi også at diskresjonsbiten vil ha en betydning. Ikke alle synes det er greit å gå på apoteket å hente ut medisiner, og da er nettapotek et bra alternativ, sier Pedersen.
Komplett Apotek tilbyr levering av legemidlene hjem på døren og til post i butikk. Det gjør også Apotek 1 og Vitusapotek. Pedersen tror antallet hentepunkter vil gjøre det enklere for kunder å hente ut medisinene via et nettapotek.
– Med bortimot 2000 hentepunkter vil du kunne hente ut medisinene dine nesten overalt, uavhengig om det finnes et lokalapotek eller ikke. Samtidig så er åpningstidene stort sett lengre for post i butikk enn hos apotekene, sier Pedersen.
Tror ikke distriktsapotekene er truet
Tilbake hos Apotek 1 på Skårer i Lørenskog forteller prosjektleder for nettapotek i Apotek 1, Alexander Rein, at de er spent på volumet fra start på deres nettapotek, men at de er helt sikre på at nettapotek vil få en viktig plass i fremtiden.
– Vi er helt sikre på dette er slik verden blir. Trender viser at folk blir mer og mer digitale, enten ved å møte oss litt på nett og litt i fysisk apotek, ved å gjøre alt på nett, eller ved gjøre alt i fysisk apotek. Kundene er sømløse og skillene mellom det som er offline og online viskes helt ut. Det vil være naivt å tro at verden ikke vil går i en retning der netthandel øker, sier Rein.
Den digitale veksten til tross, Rein frykter ikke at nettapoteket vil ødelegge for deres egne fysiske apotek.
– Nettapotek er et godt supplement til våre fysiske apotek. Vi tror at i mange tilfeller vil kunden velge å hente medisinene i fysiske apotek, og at nettapoteket sånn sett kun er en ny bestillingskanal for våre lokale apotek, sier Reid.
Rein forteller at erfaringer fra andre land viser at det kan ta tid før forsendelsesdelen av nettapotek blir stor. En av grunnene til dette kan være at det tross alt er snakk om helse, og at betydningen av å møte helsepersonell som jobber i apotek er stor.
Tro på kombinasjon av nett og fysisk apotek
Hos Vitusapotek er de også klare med nettapotek. Ansvarlig for netthandel, Lene Strand forteller til apotek.no at slik rammebetingelsene er i dag, så tror hun - som sin kollega i Apotek 1 – at kombinasjonen av et fysisk apotek og nettapotek er det flest vil benytte seg av.
– Slik rammebetingelsene er i dag, må kunden selv være hjemme for å motta legemidlene dersom han vil ha dem levert på døren eller post i butikk. Er du ikke det, får du ikke medisinene. Vitusapotek har allerede hatt stor suksess med tjenesten «hent i apotek», som er en løsning der kundene fyller ut et e-reseptskjema på nettsiden eller i Vitusapotek appen, velger apoteket de vil hente legemidlene i, for deretter å hente medisinene på det valgte apoteket.
Strand tror at mange fortsatt vil benytte seg av dette tilbudet selv om det blir mulig å få medisinene levert på døren.
Flere har hevdet at eldre mennesker som ikke er så digitale ikke vil benytte seg av nettapotek. Strand innrømmer at hun ikke tror disse vil være hovedgruppen av de som benytter seg av nettapotek.
– Vi tror at unge travle mennesker og en del kronikergrupper er de som kommer til å benytte nettapotek mest, sier Strand.
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse