Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

God kontroll på legemiddelutgiftene nå, men nye utfordringer kommer

Økningen i statens legemiddelutgifter har stoppet opp, etter mange år med sterk vekst. Økt konkurranse både om sykehusfinansierte legemidler og byttbare legemidler er viktige grunner til prisnedgang.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
4. oktober 2019

– En forklaring på prisreduksjonen er økt konkurranse på dyre, sykehusfinansierte legemidler. En annen forklaring er generisk konkurranse og trinnprissystemet.

– En forklaring på prisreduksjonen er økt konkurranse på dyre, sykehusfinansierte legemidler. En annen forklaring er generisk konkurranse og trinnprissystemet.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Apotekforeningen har nylig utarbeidet en rapport om legemiddelutgiftene i Norge. Analysen er basert på legemiddelstatistikk fra Farmalogg AS for perioden januar t.o.m. august 2019 og sammenlignet med tilsvarende periode i 2018.

I årets åtte første måneder ble det solgt legemidler fra apotek for 18, 1 mrd. Kr. Det er en økning på 1,0 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Målt i Definerte døgndoser (DDD) var økningen 1,4 prosent, og målt i antall pakninger var økningen 1,1 prosent. Korrigert for volumvekst og kroneverdi er det en betydelig prisreduksjon.

Lavere priser med generisk konkurranse
– En forklaring på prisreduksjonen er økt konkurranse på dyre, sykehusfinansierte legemidler. En annen forklaring er generisk konkurranse og trinnprissystemet. Trinnprissystemet sørger for lave priser på legemidler som har gått av patent og fått generisk konkurranse. Stadig flere legemidler blir inkludert i dette systemet. Det skaper konkurranse i markedet, som igjen fører til lavere priser, forklarer Oddbjørn Tysnes, næringspolitisk direktør i Apotekforeningen.

Maksimalpris- og trinnprissystemet er viktig for at staten skal holde kontroll på utgiftene. Trinnpris-systemet sparer samfunnet årlig for om lag 2,6 mrd. Kr.

– I 2018 ble for eksempel de vanligste inhalasjonslegemidlene til bruk mot astma og KOLS, Symbicort og Seretide, gjort byttbare i apotek og trinnpriset. Tiltaket har ført til at statens utgifter til disse to legemidlene er redusert med 25 prosent fra 2018 til 2019, sier Tysnes.

Fremtidsutsikter
Den største usikkerheten om legemiddelutgiftene fremover er bruken av nye og dyre legemidler. Det har kommet mange svært dyre legemidler på det norske markedet, og de er i stor grad avhengig av offentlig finansiering for å bli brukt.

– I 2010 fantes det 15 legemiddelpakninger med en maksimalpris på over 50.000 kroner, åtte år senere hadde det økt til 112 pakninger. Salget av disse pakningene har økt fra 58 mill. Kr i 2010 til 1599 mill. Kr i fjor, sier Tysnes.

Trinnprissystemet sørger for lave priser på legemidler som har gått av patent og fått generisk konkurranse. Stadig flere legemidler blir inkludert i systemet. Det skaper konkurranse i markedet, som igjen fører til lavere priser, ifølge Oddbjørn Tysnes

Kubrix

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relatert Innhold



Analyse om legemiddelutgifter i Norge

Les hele notatet her.

Les mer

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring