– Vi er bare en flyreise unna. Og nordmenn er glade i å reise. Det er viktig at vi bidrar til å styrke det internasjonale arbeidet mot pandemier, epidemier og smitte, sa statsminister Erna Solberg.
Vendil Åse
Statsminister Erna Solberg skrøt av Norges vaksinasjonsarbeid og det nyopprettede CEPI på Verdens farmasøytdag. Da passet det bra at årets farmasøyt ble vaksineforsker Gunnstein Norheim.
– Vi er bare en flyreise unna. Og nordmenn er glade i å reise. Det er viktig at vi bidrar til å styrke det internasjonale arbeidet mot pandemier, epidemier og smitte, sa statsminister Erna Solberg.
Vendil Åse
– God global helse telles i antall flere mennesker som overlever og blir friske. Vi må blant annet styrke det internasjonale arbeidet mot pandemier, epidemier og smitte, sa Erna Solberg da hun åpnet markeringen av Verdens farmasøytdag på Sentralen i Oslo 26. september. Arrangementet var et samarbeid mellom Norges Farmaceutiske Forening og Farmasøyter uten grenser.
– Gode partnerskap mellom offentlige og private aktører gir gode løsninger. Men det er et politisk ansvar å legge til rette for dette, sa hun.
Gjennom utviklingen av en ebola-vaksine i 2014 gjorde Norge seg bemerket i verden, noe som nå er blitt befestet gjennom opprettelsen av den globale koalisjonen CEPI med hovedkontor i Norge og avdelinger i London og Delhi. CEPI skal finansiere og koordinere utviklingen av nye vaksiner for å forebygge epidemier og pandemier.
– Hovedkontoret til CEPI ligger i Norge. Det er ikke tilfeldig. Vi har et godt fagmiljø og Norge har bidratt bra i den globale helsen, sa Solberg. Med på laget har hun Angela Merkel og Bill Gates, og land som England, Japan og India.
Vaksineforsker ble årets farmasøyt
Under ebola-utbruddet i 2014 utviklet et norsk forskningsmiljø på Folkehelseinstituttet en vaksine på rekordtid. Midt i dette stod farmasøyt og forsker Gunnstein Norheim. Han hadde vært med på å utvikle en meningokokk-vaksine, og kunne bruke mye av kunnskapen herfra for å bekjempe ebola.
– Da ebola-utbruddet kom i 2014 tenkte vi at vi kunne være med og gjøre noe med dette. Norge fikk en ebola-pasient. Bare transporten til sykehuset kostet oss 1 million kroner. Afrika har ikke i nærheten av de ressursene vi har, sa årets farmasøyt Gunnstein Norheim. Han fortalte at selv om de utviklet en vaksine fortere enn de noen gang hadde klart før, var de for sent ute denne gangen. – Men det vi lærte i prosessen med å utvikle ebola-vaksinen har blitt en metode for framtiden. Med CEPI starter vi nå med utviklingen av vaksiner mot tre sykdommer som har potensiale til å bli store epidemier – MERS, Lassa-feber og Nipah, sa Gunnstein Norheim.
Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, redegjorde deretter for hvordan avtalen med CEPI ble til og viktigheten av å få denne type forskning til Norge.
Årets farmasøyt er en utmerkelse som gis til en yrkesaktiv farmasøyt som på en spesiell måte har bidratt til å forsterke, utvikle eller befeste farmasiens og farmasøytenes rolle i samfunnet, og som gjennom sin yrkesutøvelse står som et forbilde for andre farmasøyter.
Årets farmasøyt Gunnstein Norheim gratuleres av Rønnaug Larsen fra Norges Farmaceutiske Forening.
Vendil Åse
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse