Rundt 50 prosent av pasientene har allerede en senkomplikasjon når de får diagnosen. Dere kan være med å hjelpe oss med å få ned tallene på de som ikke vet at de har diabetes, sa Inger Myrtvedt.
Vendil Åse
– Dere er viktige for oss fordi vi besøker apotek oftere enn legen, sa diabetespasient Inger Myrtvedt til apotekansatte på Nasjonalt Diabetesforum 3. april.
Rundt 50 prosent av pasientene har allerede en senkomplikasjon når de får diagnosen. Dere kan være med å hjelpe oss med å få ned tallene på de som ikke vet at de har diabetes, sa Inger Myrtvedt.
Vendil Åse
Diabetesforbundet arrangerer annen hvert år Diabetsforum i samarbeid med Helsedirektoratet. Konferansen er for helsepersonell som er opptatt av diabetesforskning eller jobber med personer som lever med diabetes. Flere hundre helsepersonell fra hele landet møttes i begynnelsen av april til faglig oppdatering. På fagseminaret for apotekansatte var det samlet rundt 30 apotekansatte.
Inger Myrtvedt har diabetes type 2 og er medlem av Sentralstyret i Diabetesforbundet. Hun mener at apotekansatte har en unik kunnskap om hvordan medisinen hennes virker. En kunnskap de kan bli flinkere til å dele.
– Dere kan fortelle oss om nye medisiner som kommer på markedet og dere har unik kunnskap om bivirkninger. Får vi kunnskap fra dere, er det også lettere for oss å gå tilbake til legen og snakke om det. Hvis dere har tid til å hjelpe oss har det enorm verdi for oss, sa hun.
– Dere er litt som mitt smøreteam
Kaia Johansen har diabetes type 1 og er medlem av Ungdiabetes, hun delte også sine erfaringer med apotekansatte.
– Jeg er ekspert på det jeg trenger. Men selv om jeg er ekspert, så er jo dere eksperter også. Jeg leser meg ikke opp på når det kommer nye produkter. Sist jeg var på apoteket så sa jeg at jeg ville ha pakken med spisser på 5 mm. «Vet du hva, det er kommet en 4 mm spiss. Her ser du at spissen er litt tynnere. Vil du heller ha den?» Dette er informasjon som dere sitter med og som jeg blir glad når jeg får, sa Johansen, og la til:
– Dere er litt som mitt smøreteam. Man blir ikke god alene. Jeg er verdensmester på egen diabetes, men jeg hadde ikke klart det uten apoteket.
Medisinstart for pasienter med diabetes
Farmasøyt Hilde Ariansen fra Apotekforeningen fortalte om tjenesten Medisinstart, som hjertepasienter som starter på ny behandling av hjerte- eller karsykdom nå kan be om å få på apoteket.
– Medisinstart handler om å hjelpe pasienter til å etterleve den legemiddelbehandlingen legen har anbefalt. Vi vet at så mange som 30-50 prosent av de som bruker medisiner for kroniske sykdommer, ikke følger behandlingen. Verdens helseorganisasjon mener at å øke etterlevelse av behandlingen antagelig er mer lønnsomt enn å finne opp nye legemidler, sa Ariansen.
Når det gjelder diabetespasienter så viser forskning at også de har dårlig etterlevelse.
– Mellom 20-80 prosent av pasientene som har diabetes type 1 og 2 har dårlig etterlevelse, og ca. 50 prosent når ikke behandlingsmålene. Andelen blant ungdom er større. Komplikasjoner er blant annet hjerte- og karsykdommer og nefro-, nevr- og retinopati, sa Ariansen.
Apotekforeningen ønsker å utvide Medisinstart til også å gjelde pasienter som starter opp med diabetes type 2-medisiner.
– Pasienter som skal begynne med nye medisiner må også legge om kosthold og livsstil. Det er mye ny informasjon på en gang, og det er mange som opplever å få liten oppfølging av øvrig helsetjeneste. Vi tror Medisinstart vil være et veldig godt tilbud som gir økt trygghet og kunnskap til diabetespasienter når mange nye rutiner skal etableres.
Dette ønsker vi oss gode råd om
Inger Myrtvedt nevnte flere områder der hun mener apotekene kan gi nyttig informasjon, for eksempel gode råd til diabetespasienter når de skal på reise, og informasjon om kosthold, effekten av trening og betydningen av egen blodsukkermåling. Hun trakk spesielt frem at komplikasjoner rundt føtter er underkommunisert.
– Jeg har hatt diabetes i 19 år og legen har aldri spurt meg om en fotsjekk. Nå mener jeg ikke at dere skal ta forundersøkelsene som legen ikke gjør, men gi oss informasjon om fotpleie. Brosjyrer og informasjon kan dere få via Diabetesforbundet.
Både Myrtvedt og Johansen fortalte at de opplevde å komme på apoteket uten å få med seg alt de skulle ha.
– Men sist jeg var på apoteket fortalte de at de kunne legge inn bestilling til meg slik at de har det jeg trenger neste gang jeg kommer. Det er jo kjempebra. Det er supert om dere informerer alle om denne muligheten, sa hun.
Apotekansatte kan hjelpe
En av hjertesakene til Inger Myrtvedt er at det er alt for mange pasienter med type 2 diabetes som ikke vet at de har diabetes. Det er ikke fast rutine hos legen å sjekke blodsukker og det er ofte tilfeldigheter som avgjør om diabetes oppdages.
– Kan dere tenke tanken om at noen kanskje har diabetes? Har de bivirkninger som tørst, tisser på natten, dårlig tannkjøtt, gjentakende urinveisinfeksjoner, sår som ikke gror, nedsatt følsomhet i beina, søvnapné, trøtt og sliten. Tenk tanken og gi råd om at de bør sjekke blodsukkeret sitt. Rundt 50 prosent av pasientene har allerede en senkomplikasjon når de får diagnosen. Dere kan være med å hjelpe oss med å få ned tallene på de som ikke vet at de har diabetes, sa Inger Myrtvedt.
– Dere er litt som mitt smøreteam. Man blir ikke god alene. Jeg er verdensmester på egen diabetes, men jeg hadde ikke klart det uten apoteket, sier Kaia Johansen.
Vendil Åse
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse