– Politikerne må lytte til befolkningen og legge til rette for at apotekene kan påta seg flere slike oppgaver, sier fagdirektør Hanne Andresen (Foto: Apotekforeningen)
2 av 3 nordmenn ønsker at apotekene tilbyr mer helsehjelp
Ifølge en fersk befolkningsundersøkelse mener 66 prosent av befolkningen at helsepersonell i apotek bør tilby mer enkel helsehjelp. Andelen er høyere blant dem som bor i Oslo og omegn, og blant de som bruker apoteket ofte.
Befolkningsundersøkelsen er gjennomført av Kantar på vegne av Apotekforeningen. Eksempler på enkel helsehjelp er vaksinering, blodtrykksmåling og veiledning om riktig legemiddelbruk.
– Dette bør politikerne følge opp! Når 6 av 10 nordmenn mener apotekene bør tilby mer enkel helsehjelp for å avlaste annet helsepersonell må politikerne lytte. De må legge til rette for at apotekene kan påta seg flere slike oppgaver. Apotekene er der folk flest er og vi kan sette vaksiner og veilede i riktig legemiddelbruk.
Det sier Hanne Andresen, farmasøyt og fagdirektør i Apotekforeningen.
9 av 10 kjenner til vaksinering
Et annet spørsmål i undersøkelsen går på kjennskap til og bruk av helsetjenester i apotek. 26 prosent svarer at de kjenner til at apotek tilbyr tjenester som influensavaksinering og har benyttet slike tjenester. Den største andelen som har benyttet helsetjenester i apotek bor i Oslo og Akershus.
I 2018 var andelen som svarte at de kjenner til slike helsetjenester kun 4 prosent. På seks år har denne kjennskapen økt med 22 prosentpoeng. I tillegg er det kun 13 prosent som svarer at de ikke kjenner til at apotekene tilbyr influensavaksinering.
– De første influensavaksinene ble satt i apotek som del av et prøveprosjekt i 2017. Forrige sesong ble det satt over 220 000 influensavaksiner i apotek. Det utgjør nesten 20 prosent av alle vaksinene som ble satt i sesongen 2023/2024, sier fagdirektøren.
Økt kjennskap til helsetjenester i apotek
Nær 6 av 10 svarer at de kjenner til at apotekene setter vaksiner og tilbyr veiledningstjenester om riktig legemiddelbruk, men har ikke benyttet disse.
– Ikke alle velger å ta influensavaksinen hvert år. Mange vet heller ikke at de er i risikogruppen, og andre vet ikke at man må fylle på vaksinene man tok som barn, avslutter Andresen.
Andelen som kjenner til tjenestene apotekene tilbyr, men ikke har benyttet slike har økt fra 45 prosent i 2018 til 58 prosent i 2024. Det er flere kvinner enn menn som vet om disse tjenestene.
Om Apotekbarometeret
Formålet med undersøkelsen er å følge forbrukernes holdninger, interesser og atferdsmønster i apotekmarkedet. Resultatene er vektet på kjønn, alder og geografi for å gi et representativt inntrykk av befolkningens holdninger. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 7. - 12. mars 2024. 1025 personer har besvart undersøkelsen. Feilmarginene er på +/- 3%-poeng i de spørsmålene der hele utvalget er med
Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.