– Å bli invitert til et slikt møte for å presentere det vi har gjennomført knyttet til forskning og utvikling av norske apotek, tar jeg som en anerkjennelse av det arbeidet vi gjør, sier Per Kristian Faksvåg.
Espen Solli
Sverige har fått øynene opp for Inhalasjonsveiledning og Medisinstart. Nå vil de bruke erfaringene fra Norge til å utvikle lignende nasjonale tjenester i Sverige.
– Å bli invitert til et slikt møte for å presentere det vi har gjennomført knyttet til forskning og utvikling av norske apotek, tar jeg som en anerkjennelse av det arbeidet vi gjør, sier Per Kristian Faksvåg.
Espen Solli
Sammen med representanter fra svenske myndigheter, apotekbransjen, foreninger og forsknings- og utdanningsinstitusjoner, var Per Kristian Faksvåg fra Apotekforeningen invitert til Stockholm for å innlede til workshop og diskusjon om forskning og utvikling i svenske apotek basert på erfaringene i Norge.
Svensk Farmaci har omtalte møte på deres nettsider og skriver at svenskene lot seg inspirere av hva man har fått til i Norge.
– Det var veldig inspirerende å høre mer om erfaringene man har med Inhalasjonsveiledning og Medisinstart i Norge. Presentasjonen var bra og det var spennende å høre hvordan de har fått norske leger med på laget. Diskusjonen som fulgte var også veldig nyttig, uttalte Kristin Wisell, forsker ved universitet i Uppsala, til Svensk Farmaci i etterkant av møte.
Initiativet til møtet var det hennes egen arbeidsplass og Sveriges Farmaceuter som hadde tatt.
Utfordring med IT-systemer
Wisell tror mye av det som er gjort i Norge er overførbart til Sverige. Utfordringen blir å få med hele bransjen.
– Jeg fikk en følelse av at Sveriges Apoteksförenings mandat ble styrket etter møtet. De har bransjen med seg og det finnes en tydelig vilje til å komme videre. Men det er ulikt syn på hvor mye som må forankres før man kan sette i gang, sier Wisell.
Selv om viljen er tilstede, er det ikke bare å «copy/paste» det Norge har gjort, mener Wisell.
– Inhalasjonsveiledning tror jeg er det letteste. Ulempen er at vi har flere ulike IT-systemer på markedet, mens man i Norge har ett felles IT-systemer i svenske apotek. Men det finnes helt klart muligheter for å finne løsninger også i Sverige.
– En annerkjennelse av det vi gjør
Fagdirektør Per Kristian Faksvåg synes det er hyggelig å lese at svenskene lot seg inspirere av utviklingen i Norge.
– Å bli invitert til et slikt møte for å presentere det vi har gjennomført knyttet til forskning og utvikling av norske apotek, tar jeg som en anerkjennelse av det arbeidet vi gjør og de resultatene vi har oppnådd, sier Faksvåg.
Han forteller at det ikke bare var Inhalasjonsveiledning og Medisinstart som svenskene viste interesse for. De var ifølge Faksvåg også svært interessert i hvilke tiltak og prosjekter Norge har iverksatt eller har planer om å iverksette.
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse