I Frankrike blir hvert år 2 til 6 millioner rammet av influensa. (Shutterstock)
Over 1 million franskmenn har vaksinert seg på apoteket
I år kan franskmenn i risikogruppen ta influensavaksine på apotek i hele Frankrike. Svært mange har valgt å benytte seg av tilbudet.
Etter et toårig fransk prøveprosjekt med å sette influensavaksinasjon på apotek i fire regioner har nå tjenesten blitt utbredt til hele landet. Det er personer i risikogruppen som får satt vaksine på apoteket: personer over 65, personer som lider av en kronisk sykdom eller alvorlig fedme og gravide. Dette utgjør mer enn 13 millioner mennesker i Frankrike, ifølge landets helsemyndigheter.
De som er i risikogruppen bruker helseforsikringskupongen sin som bevis for at de er i målgruppen, og kan velge å bli vaksinert av lege, sykepleier, jordmor eller farmasøyt. Alle farmasøyter i Frankrike kan sette influensavaksine så lenge de har utført nødvendig sertifisering.
– Forebygging av influensa er alles oppgave, både leger, sykepleiere og nå farmasøyter. Jeg er veldig stolt over at kollegene mine har tatt fatt på dette nye folkehelseoppdraget. Målet er å øke vaksinasjonsdekningen i Frankrike, og dermed også redusere antall dødsfall, sier Philippe Besset, president i foreningen for franske farmasøyter.
I Frankrike blir hvert år 2 til 6 millioner rammet av influensa. Dette fører til titusenvis av besøk hos legevakten og rundt 10.000 dødsfall.
I Norge har 600 apotek tilbud om å sette influensavaksine, og i underkant av 30 000 nordmenn har valgt å sette influensavaksine i apotek hittil i år.
Vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder i apotek i New Zealand
450 apotek over hele New Zealand har fått i oppdrag å vaksinere personer over 16 år mot meslinger, kusma og røde hunder. Landets regjering ser på apotekfarmasøyter som viktige bidragsytere for å kontrollere det nåværende meslingutbruddet. Farmasøytene som setter vaksinene er utdannet som vaksinatører.
– Det er viktig at farmasøyter og lokale helsesentre jobber sammen for å øke vaksinasjonsdekningen i befolkningen. At farmasøyter i apotek nå også vaksinerer er et ekstra verktøy i denne kampen. Vi tror for eksempel dette kan gjøre det lettere for unge mennesker å ta vaksinene, sier Julie Anne Genter, assisterende helseminister i Frankrike.
Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.