Medisinmangel kan gå utover pasientenes sikkerhet og i ytterste konsekvens være en fare for pasientenes liv
Shutterstock|illustrasjon
En ny rapport viser at legemiddelmangel er et globalt problem, som også rammer Norge.
Medisinmangel kan gå utover pasientenes sikkerhet og i ytterste konsekvens være en fare for pasientenes liv
Shutterstock|illustrasjon
Det er den internasjonale farmasøytiske forening (FIP) som står bak rapporten som ble lagt frem i midten av mai. I tillegg til å konstatere at mangelsituasjonen er forverret over hele verden, gir rapporten en oversikt over hvilke systemer som brukes internasjonalt for å rapportere medisinmangel.
Målet er at erfaringsutveksling på tvers av landegrensene skal gi bedre rapporteringssystemer i fremtiden.
– Medisinmangel kan gå utover pasientenes sikkerhet og i ytterste konsekvens være en fare for pasientenes liv. Denne rapporten tar sikte på å bedre rapporteringssystemene rundt om i verden gjennom deling av «beste praksis», sier Mr. Andy Gray, medforfatter av rapporten.
LES OGSÅ: – Gjør det vi kan for å løse mangelsituasjoner
Rapporten ser på åtte rapporteringssystemer fra seks ulike land (Australia, Canada, Nederland, Slovakia, Sør-Afrika og USA), og sammenligner en rekke funksjoner. Blant annet tar rapporten for seg omfanget av manglene som ble registrert, hvilke kriterier som ble lagt til grunn for mangelrapporteringene (blant annet antatt varighet) og hvilke kilder som brukes for å gi informasjon om manglene.
Farmasøyter er bekymret for fremtiden
Rapporten ser også på ulike måter å samle og organisere informasjon om mangelsituasjoner, og beskriver en rekke tilnærminger og hensyn som må tas til slike rapporteringssystemer.
I rapporten kommer det frem at det i flere land er nasjonale farmasøytiske foreninger som har ansvaret for å implementere rapporteringssystemer.
– Farmasøyter er bekymret for hvordan alle mangelsituasjonene vil prege verden i fremtiden, og FIP har lenge ment at medisinmangel må prioriteres høyere på internasjonalt nivå. Denne nye rapporten følger FIP-dokumentet "Medisininformasjon: Strategisk utvikling", som ble offentliggjort tidligere i år, og som oppfordrer land til å inkludere medisininformasjon, inklusiv mangel, i deres nasjonale legemiddelpolitikk, sier konsernsjef i FIP, Luc Besançon.
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse