Ifølge artikkelen har apotekene spilt en stor rolle i å støtte lokalmiljøet med å gi god informasjon, avverget unødvendige bekymringer og unngått å overbelaste helsetjenesten under pandemien.
Shutterstock
Nylig publiserte det anerkjente tidsskriftet, British Medical Journal (BMJ), et innlegg om apotekenes uunnværlige rolle under covid-19-pandemien.
Ifølge artikkelen har apotekene spilt en stor rolle i å støtte lokalmiljøet med å gi god informasjon, avverget unødvendige bekymringer og unngått å overbelaste helsetjenesten under pandemien.
Shutterstock
Innlegget er skrevet av tidligere president, Duarte Santos, og nåværende president, Alain Delgutte, i apotekenes EU-organisasjon (PGEU). Det handler om den viktige rollen apotekene har under pandemien.
Ifølge artikkelen har apotekene spilt en stor rolle i å støtte lokalmiljøet med å gi god informasjon, avverget unødvendige bekymringer og unngått å overbelaste helsetjenesten. Apotekene har også fornyet resepter og behandlet vanlige helseplager.
Et annet element er at apotekene har vært åpne gjennom hele pandemien, og noen har også tilbudt hjemlevering.
– Mange av disse eksemplene har vi sett her i Norge også. Apotekansatte har gjort en kjempeinnsats for å sikre at pasientene får legemidlene de skal ha. Med unntak av en liten periode i starten av pandemien, har de aller fleste apotekene holdt åpent. Og mange har utvidet tilbudet sitt, slik som Vitusapoteket på Lier, som tilbyr hjemlevering og betaling med Vipps, sier administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund.
At lokale apotek tilbyr denne type ekstraservice har kommet som et tillegg til de eksisterende tjenestene de etablerte nettapotekene tilbyr i Norge.
Apotekenes rolle innen vaksinering
Et annet argument for at apotekene har vært betydningsfulle i pandemien er at farmasøytene har fått rett til å rekvirere og administrere vaksiner mot sesonginfluensa, skriver Delguette og Santos.
De viser blant annet til Belgia, Tyskland, Hellas, Irland, Italia og Portugal som eksempler på land som har pågående vaksinasjonsprogrammer som inkluderer farmasøyter, og pilotprosjekter med vaksinering i apotek. I tillegg nevnes apotekene i Irland og Storbritannia som støttespillere når befolkningen skal massevaksineres.
– Selv om myndighetene begrenset rekvireringsretten til farmasøyter, har helsepersonell i apotek sørget for vaksinering av omkring ti prosent av de som er i risikogruppen for influensa. I løpet av 2020 satte helsepersonell i apotek 97 000 influensavaksiner og farmasøyter rekvirerte 77 000 vaksiner, forteller Lund.
Over 900 apotek satte i fjor vaksiner mot sesonginfluensa. I apotekene rundt om i hele Norge er det 4000 vaksinatører og 2000 rekvirenter. Noen av disse har fått avtale med kommunen om utleie av apotekansatte til vaksinering. Nå jobbes det med å gi farmasøyter rekvireringsrett til covid-19-vaksinering.
Les også: Apotek bidrar med covid-19-vaksinering.
Kjenner pasientene og familiene deres
PGEU-presidentene nevner også at apotekene gir «The human touch». De skriver at farmasøytene kjenner bade pasientene og familiene deres godt, og de forstår deres sosiale kontekst. Farmasøytene kan derfor kombinere teknisk kompetanse med menneskelig kontakt for å gi personlig helsehjelp.
– Den beskrivelsen er veldig treffende også her i Norge. Apotekene er der folk er. Både store og små apotek forteller om faste kunder og småpraten de har med dem. Andre apotek forteller at de har gitt informasjon om koronatesting og smitteverntiltak på andre språk til kundene sine, sier Lund.
Les hele innlegget her: https://blogs.bmj.com/bmj/2021/02/21/community-pharmacy-has-been-an-indispensable-element-of-the-covid-19-response/
Per T. Lund i Apotekforeningen kjenner seg igjen i beskrivelsen av apotekenes innsats. – Apotekansatte har gjort en kjempeinnsats for å sikre at pasientene får legemidlene de skal ha.
Apotekforeningen
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse