Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Apotekene i Europa etterlyser hastetiltak mot legemiddelmangel

Legemiddelmangelen øker i Europa. Nå mener den europeiske apotekforeningen PGEU det haster med tiltak for å sikre pasientene den behandlingen de trenger.


Jostein Soldal
23. januar 2023

Farmasøytene bruker mye tid og krefter på å sikre at pasientene får behandlingen de trenger når legemidler ikke er å få tak i.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

Resultatene fra den årlige undersøkelsen om legemiddelmangel fra PGEU tyder på at situasjonen har forverret seg i 2022. , og alle land og alle grupper legemidler er rammet. Økningen i luftveisinfeksjoner de siste ukene har i tillegg ført til økt etterspørsel etter antibiotika som amoksicillin, særlig i barnestyrker. Mangelen på antibiotika som for tiden rammer flere land, krever umiddelbare og konkrete tiltak, skriver PGEU i en pressemelding.

Bruker syv timer i uken på legemiddelmangel

Legemiddelmangel påvirker pasientenes helse negativt, og er også en belastning for farmasøytene i apotek. Ifølge undersøkelsen bruker hvert apotek i Europa i gjennomsnitt nesten syv timer per uke på å håndtere mangler og finne alternative løsninger for pasienter.

– Apotekfarmasøyter bruker mye tid og krefter på å sikre at pasientene får behandlingen de trenger og situasjonen blir mer og mer alvorlig, sier PGEU-president Koen Straetmans.

Årsakene til problemet er mange og komplekse. Det handler blant annet om at legemiddelproduksjon blir stadig mer globalisert, prisstrategier og annen markedsdynamikk, samt en generell råvarekrise. Råvaremangel som aluminium, som påvirker emballasje for blisterpakninger, eller papp, som er avgjørende for distribusjon, skriver PGEU.

Farmasøytene må få større handlingsrom

­– Vi oppfordrer EU og nasjonale beslutningstakere til å vedta ambisiøse tiltak for effektivt å løse problemet. Det er nødvendig å gi farmasøyter større rom for å finne alternative løsninger når en medisin mangler, slik at de bedre kan håndtere situasjonen og bruke kunnskapen og erfaringene sine fullt ut, sier Straetmans.

Det er også viktig å forbedre rapportering, overvåking og kommunikasjon om legemiddelmangel. Det er i tillegg avgjørende å gi mer ressurser til European Medicines Agency (EMA), mener PGEU.

– Det er viktig å sikre at alle ledd i leverandørkjeden etterlever EUs og nasjonale lover knyttet til de samfunnsmessige forpliktelsene leverandørene har, mener PGEU-presidenten.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring