Gå til innholdet

Apotekforeningen

Forskning

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Hele Europa opplevde økende legemiddelmangel i 2019

Mangelsituasjonene i 2019 gjaldt alle hovedgruppene av legemidler, og mange pasienter er bekymret, viser en ny europeisk undersøkelse.


Vendil Åse
3. februar 2020

- Norske apotek bruker mer og mer av sin tid til å løse mangelsituasjoner, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

- Norske apotek bruker mer og mer av sin tid til å løse mangelsituasjoner, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

– Slik er det også i Norge, sier direktør for næringspolitikk Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Undersøkelsen om legemiddelmangel er gjennomført i 24 europeiske land og er utført av den europeiske apotekforeningen PGEU. Undersøkelsen viser blant annet at legemiddelmangel skaper mange ulemper for pasienter, og mange er bekymret. Tysnes tror at Norge har et bedre utgangspunkt enn mange europeiske land.

– Vi vet fra andre sammenhenger at utleveringsgraden i norske apotek, altså å ha tilgjengelig og ekspedere ut legemidlene kunden har resept på, generelt er høyere enn mange av landene i Europa. Vi har gode systemer som vi har utarbeidet over lang tid. I Norge har vi lenge hatt en servicegrad på rundt 96-97 prosent, mens noen europeiske land ligger på 60-70 prosent. Men det er selvsagt like alvorlig for de norske som for de europeiske pasientene når legemiddelmangel inntreffer, sier Tysnes.

Norske apotek og grossister bruker mye tid på å finne alternativer og løse mangelsituasjoner for pasienter, noe som også er tilfellet i resten av Europa.

–  Alle mangelsituasjonene krever også at apoteket er meget nøye med informasjonen til pasienten og bruker tilstrekkelig tid til pasientveiledning. Norske apotek bruker mer og mer av sin tid til å løse mangelsituasjoner, sier Tysnes.

Undersøkelsen fra PGEU viser at mange apotekfarmasøyter opplever at de ikke har nødvendig informasjon, verktøy og juridiske alternativer tilgjengelig for å tilby gode nok løsninger for pasientene.

– Jeg tror situasjonen her er bedre i Norge, men det er ingen tvil om at både pasienter og apotekansatte opplever legemiddelmangel som et stort problem, sier Tysnes.

– Resultatene fra 2019 viser at det er en økning i antall mangelsituasjoner i de fleste europeiske land. Dette påvirker både pasientenes hverdag og apotekspraksisen over hele Europa. Vi anbefaler på det sterkeste beslutningstakere og interessenter å ta bedre grep om legemiddelmangel, sier Duarte Santos, president i PGEU.


 

Hovedfunn fra undersøkelsen om legemiddelmangel i Europa:

  1. Alle typer legemidler kan rammes av legemiddelmangel. I størsteparten av landene var det over 200 medisiner på mangellisten i den perioden undersøkelsen ble gjennomført.
     
  2. Legemiddelmangel skapte vanskelige situasjoner for pasientene, mente apotekene i undersøkelsen. Avbrudd i behandlingene (75% av landene), økte innbetalinger som følge av dyrere / ikke-refunderte alternativer (58%) og dårligere effekt av behandlingen (42%) var noen av de negative konsekvensene av mangelsituasjoner.
  1. De viktigste virkemidlene apotekene hadde når det var en mangelsituasjon var å tilby et generisk alternativ (79% av landene), hente den samme medisinen fra et annet apotek eller grossist (63%) og importere medisinen fra et land der den er tilgjengelig (46%).
  1. Landene i undersøkelsen svarte at situasjonene med legemiddelmangel førte til redusert pasienttillit til apotek (92% av landene), de led økonomisk tap på grunn av tiden det tar å prøve å løse mangelsituasjonene (82%) og det reduserte medarbeidertilfredshet (79%).
     
  2.  Tiden apotekpersonalet brukte på å håndtere medisinmangel økte fra 5,6 timer per uke i 2018 til 6,6 timer per uke i gjennomsnitt i 2019.
Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring