Gå til innholdet

Apotekforeningen

Forskning

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

FIP: Ny rapport viser at apotektjenester har dokumentert effekt

Oppstartsveiledning, utvidet rådgivning ved utlevering av medisin og systemer for påminnelse om å ta medisinen, er blant tiltakene som kan sikre at eldre pasienter får en bedre og riktigere legemiddelbruk. Det viser en ny rapport fra International Pharmaceutical Federation (FIP).


Jostein Soldal
21. juni 2018

Flere ulike veiledningstjenester i apotek for eldre legemiddelbruker har dokumentert effekt, fastslår FIP i ny rapport. (Illustrasjon Shutterstock)

Flere ulike veiledningstjenester i apotek for eldre legemiddelbruker har dokumentert effekt, fastslår FIP i ny rapport. (Illustrasjon Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Forfatterne av rapporten "Use of medicines by the elderly: The role of pharmacy in promoting adherence", har gjennomgått eksisterende kunnskap fra en rekke land, om apotektjenester rettet mot den eldre delen av befolkningen.

– Farmasøyter har en sentral rolle i oppfølging og forbedring av pasientens etterlevelse av legemiddelbehandlingen, sier Parisa Aslani, hovedforfatter av rapporten og professor ved University of Sydney School of Pharmacy.

Rapporten fra FIP peker særlig på disse tiltakene i apotek som har dokumenter effekt:

  • Oppstartsveiledning (Medisinstart) som omfatter opplæring og veiledning til pasienter som nylig har startet ny legemiddelbehandling, med oppfølging ansikt til ansikt eller over telefon.
  • Gjennomgang, opplæring og rådgivning til pasienter og omsorgspersoner når samme legemiddel utleveres jevnlig, f.eks. for inhalasjonslegemidler.
  • Veiledning om hjelpemidler som gjør det lettere å ta riktig dose på riktig tidspunkt, f.eks. dosetter eller multidosepakkede legemidler.
  • Systemer for å minne pasientene på å ta medisinene som foreskrevet (for eksempel ulike apper).

Eldre pasienter har ofte dårlig etterlevelse, fordi mange tar flere medisiner for flere sykdommer og det kan være en utfordring å holde oversikt over alle medisinene.

Forfatterne peker også på at mild eller tidlig kognitiv svekkelse kan skje uten at helsepersonell oppdager det. De anbefaler at farmasøyter får opplæring i å oppdage disse tegnene tidlig, slik at de kan justere hvordan de kommuniserer med disse pasienter.

– Det er viktig å utvikle og gjennomføre tiltak som retter seg mot pasientens individuelle behov, sier professor Aslani.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring