Apoteker Awfa Al-Shamkawy (til høyre) trives godt med sine kollegaer på Boots Apotek Stjørdal. Sammen er de opptatt av gode kundemøter.
Boots Apotek Stjørdal
Som tiåring kom Awfa Al-Shamkawy til Norge som flyktning fra Irak. I dag er 28-åringen apoteker på det som lokalt kalles «gammelapoteket» i Stjørdal, med en apotekhistorie på 125 år. At hun endte opp der er like tilfeldig som at hun ble farmasøyt.
Apoteker Awfa Al-Shamkawy (til høyre) trives godt med sine kollegaer på Boots Apotek Stjørdal. Sammen er de opptatt av gode kundemøter.
Boots Apotek Stjørdal
Awfa ønsket egentlig å bli lege, men fikk ikke gode nok karakterer til å komme inn på studiene. Litt tilfeldig falt da valget på fire års farmasistudier i Tromsø, med en avsluttende master i Dublin på ett år.
Etter endt utdannelse i 2016 begynte Awfa å jobbe som klinisk farmasøyt ved sykehuset i Namsos. Men hun hadde lyst til å være nærmere familien sin, som bodde i Trondheim. Da muligheten bød seg i 2018 tok hun stillingen som apoteker for Boots Apotek Stjørdal, også kalt «gammelapoteket».
– Jeg kunne egentlig ikke se for meg at jeg skulle bli apoteker, men jeg utfordret meg selv litt og det er jeg veldig glad for i dag, sier Al-Shamkawy, og skryter av de andre hun jobber sammen med.
– De ansatte her er virkelig en kjempefin gjeng. Uten tvil har de vært til mer hjelp for meg enn jeg har vært for dem, sier Al-Shamkawy.
Gjør en forskjell for kunden
«Gammelapoteket» har mange faste kunder, og er opptatt av at kundene skal oppleve dem som faglig sterke og av å gi den hjelpen de trenger når de er innom apoteket.
– Som apotek flest jobber vi for å sikre riktig legemiddelbruk i befolkningen ved å informere, kartlegge behov og anbefale. Vi er opptatte av gode kundemøter, men besvarer også daglige henvendelser fra legekontorer på Stjørdal med medisinrelaterte spørsmål. I tillegg har vi daglige forsendelser av medisin til private kunder i Meråker, og holder foredrag for eldre innimellom, sier Al-Shamkawy.
Selv utenfor arbeidstid har apoteket stilt opp for sine kunder når det har vært spesielle behov.
– I et tilfelle tok en kunde kontakt etter stengetid da hun oppdaget at hun var tom for stomiutstyr. En farmasøyt dro momentant til apoteket, og slapp kunden inn så hun fikk det utstyret hun trengte. Betalingen kunne vente til neste dag. Kunden var meget takknemlig, sier Al-Shamkawy.
Positiv respons på tjenester i apotek
Awfa sier de har god erfaring med helsetjenester i apoteket, og at mange av kundene verdsetter tilbudet med Inhalasjonsveiledning, Medisinstart, influensavaksinering, blodtrykksmåling og føflekkskanning. De ansatte har alle drevet kommunikasjonstrening med rollespill for å bli enda bedre i til å snakke med kundene.
– Vi har som mål å være det beste av tre apotek på Stjørdal når det gjelder helsetjenester. Vi kan ha opptil 40 inhalasjonsveiledninger og syv medisinstartsamtaler i måneden. Det er vi stolte av, sier Al-Shamkawy.
Utover høsten har det ikke uventet også vært en del fokus på influensavaksine, og «gammelapoteket» satte over 60 vaksiner så langt i høst.
– Vi er et lavterskeltilbud, som effektiviserer helsevesenet her i landet. Det er tidsbesparende og enkelt for kundene, sier Al-Shamkawy.
Hjelper på arabisk
Awfa snakker arabisk, og det har spredd seg i det arabiske nærmiljøet.
– For mange innvandrere er det befriende å komme til meg og ha en samtale på sitt morsmål. I tillegg skriver jeg ut bruksanvisningene på arabisk. De er veldig takknemlige, og så er det jo litt artig for meg å kunne bidra på denne måten, sier Al-Shamkawy.
Om hun hadde vært helseminister for en dag ville hun tatt tak i språkproblematikken i helsevesenet, så det skulle bli mindre misforståelser.
– Jeg ønsker at det blir mer informasjon på flere språk i apoteket. Vi må satse litt mer på våre nye landsmenn. Det kan fort bli misforståelser i samtaler, som kan føre til feilbruk og dårlig etterlevelse. Jeg har vært borti enkeltpersoner som kommer fra legekontoret til apoteket, og så vet de ikke at de har fått e-resept engang, sier Al-Shamkawy.
Mentorprogram som fungerer
I tillegg til å være en aktiv apoteker, har hun tatt på seg å være mentor i kommunen.
– Mange innvandrere kommer til Norge med høy kompetanse, men de har problemer med å komme seg ut i jobb. Mentorprogrammet i Trondheim kommune jobber aktivt for at hver enkelt skal få mulighet til å praktisere sin kunnskap også i Norge. I ett år har jeg vært mentor for en syrisk farmasøyt, som måtte oppdatere seg på teori for å kunne praktisere i Norge. Nå har hun fått seg jobb ved Boots Apotek på Malvik senter. Det har vært veldig motiverende å få ta del i hennes reise ut i det norske arbeidsmarkedet, sier Al-Shamkawy.
Dråpen i havet
Awfa liker også å reise ut av landet, men hun bruker ferien sin litt annerledes enn mange av oss andre. I januar går turen til Hellas for tredje gang, sammen med organisasjonen Dråpen i Havet. Der har hun tidligere bidratt med utdeling av klær og mat, samt vært postansvarlig for en rekke aktiviteter som holdes i flyktningleirene. Denne gangen blir turen litt annerledes.
– Det som blir nytt for meg denne gangen er at jeg får lov til å bidra som farmasøyt i en klinikk på øya Lesvos. Jeg vet av erfaring at det kommer til å bli mange sterke inntrykk, men igjen vil det også bli godt å kunne hjelpe folk som er på flukt fra sine hjemland, sier Al-Shamkawy.
Det kan snart bli muligheter for andre farmasøyter å melde seg på slike oppdrag.
– Om andre har lyst til å gjøre noe liknende så vet jeg at Farmasøyter uten grenser nå er i dialog med Dråpen i havet for å rekruttere flere farmasøyter til slike oppdrag, avslutter Al-Shamkawy.
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse