Her forbereder Sykehusapoteket Gjøvik en utsendelse av Pfizer/BioNTech.
Privat
En snau måned etter første henvendelse om Sykehusapoteket Gjøvik kunne stå for distribusjonen av Pfizer sin covid-19-vaksine var de klare til å distribuere dem. – Det har gått så fint. Vi er gode på å ta utfordringer, sier apoteker Trine Berg.
Her forbereder Sykehusapoteket Gjøvik en utsendelse av Pfizer/BioNTech.
Privat
Sykehusapotekene innehar en helt unik kompetanse og erfaring, mener administrerende direktør Tore Prestegard i Sykehusapotekene HF. Alle de regionale helseforetakene ble fort enige om at de skulle stille sykehusapotekene til disposisjon for distribusjon av vaksinen Pfizer/BioNTech.
Tverrfaglig samarbeid
— Distribusjon av Pfizer-vaksinen er en ekstremt komplisert logistikkprosess. Det er tidsvinduer på alle arbeidsoperasjoner. Vaksinene oppbevares i ultrafrysere og det var behov for å spre slike lagringssteder utover i landet. Sykehusapotekene står for logistikk for legemidler til sykehus og har et solid fagmiljø. Vi har en unik kompetanse innen dette området, sier Prestegard.
Alle fire sykehusapotekforetakene måtte snu seg rundt på kort varsel. De måtte anskaffe alt spesialutstyr og gjøre apotekene klare for å kunne ta imot vaksinene som hele landet ventet på.
— Vi har jobbet tverrfaglig og brukt av kunnskapskapitalen i organisasjonene. Jeg er stolt når jeg ser hvordan alle ansatte som ble spurt om å bidra inn i dette arbeidet, tar ansvar og løser oppgaven midt i alt annet og i opptakten til julefeiring, sier han.
Sommerfugler i magen
For Innlandet ble det sykehusapoteket på Gjøvik som fikk oppgaven å distribuere vaksinene videre til kommunene i fylket.
— Vi er vant til å håndtere dyre legemidler og til å distribuere legemidler til sykehusene. Prosedyren for distribusjonen ble lagt tidlig i desember, sammen med de andre sykehusforetakene. Vi har våre innarbeidede ordrerutiner i bunn i distribusjonen av covid-19-vaksinene, sier Kristin Amundrustad, som er avdelingsleder for sykehusleveranser.
De ansatte på Gjøvik ryddet et gammelt lagerrom der de fikk plass til en ultrafrysere og fire kjøleskap, i tillegg til nye datamaskiner, traller og arbeidsbenker. På grunn av tørrisen bruker de visir og tjukke hansker. Det er viktig å ha gode rutiner, for det må være riktig temperatur i hele kjeden.
— Vi har 5 minutter fra vi mottar en leveranse til varene skal være inne i ultrafryseren. Hvert brett har 195 glass. Når vi tar ut et brett med vaksiner fra fryseren, har vi 3 minutter på å ta ut de glassene vi skal ha før brettet igjen må inn i ultrafryseren, forklarer apoteker Trine Berg.
De får transportlister fra Folkehelseinstituttet med antall og beskjed om når og hvor vaksinene skal leveres ut. Vaksinen er holdbar i 5 døgn i kjøleskap etter at den er tatt ut av ultrafryseren og pakket til kunde. Den første leveransen med vaksiner kom i romjula.
— Det var en del sommerfugler i magen da vi skulle ta imot den første leveransen. Dette er så viktig, sier Amundrustad. Hun legger til:
— Alt har heldigvis gått veldig bra. Vi har gode rutiner.
Edle dråper
Hvert hetteglass med vaksine inneholder seks vaksinedoser. Sykehusapotekene ble også spurt om de kunne bidra til å klargjøre vaksinedoser for de ansatte på sykehuset. Sykehusapotekene har flere eksperter på utblanding og opptrekk, blant annet apotekteknikere som arbeider i produksjonsenheter.
Apotektekniker Sandy Voorbach var den første som skulle trekke ut vaksinedoser fra hetteglassene på Sykehusapoteket Gjøvik.
— Det er dyrebare dråper. Du vil få ut alt som det er mulig å få ut. Vi måtte finne riktig kanyle og sprøyte. Det har vært en veldig spennende prosess å være med på, sier Voorbach.
Hver gang noen på sykehuset Gjøvik skal vaksineres, tar de ut to hetteglass fra ultrafryseren. Først skal hetteglassene stå i romtemperatur 10 minutter.
— Så vender vi dem forsiktig ti ganger, de skal ikke ristes. Deretter tilsetter vi natriumklorid og vender dem igjen. Så trekker vi opp 6 sprøyter fra hvert hetteglass. Det tar til ca. 30 minutter å gjøre klar 12 doser fra to hetteglass. Vi vet når sykehuset skal vaksinere sine ansatte, så da er vaksinene klargjorte. Vi har skjema der vi skriver ned batchnummer, tidspunkt når hetteglassene ble tatt ut av kjøleskap, når det ble tilsatt natriumklorid og når vi foretok opptrekket. Alt skal kontrolleres. Så er vaksinedosene klare til å settes, sier Voorbach.
Stolte og ydmyke
Hun forteller at mange fra sykehuset, både leger, overleger og sykepleiere har tatt turen ned for å se hvordan de jobber.
— Oj, gjør dere det sånn, er det mange som sier. Jeg tror de får et nytt perspektiv på aseptisk arbeidsteknikk, sier Voorbach.
Prestegard mener at sykehusapotekene er en organisasjon som er godt rustet til å løse flere oppgaver innen kompetanseområdene sine.
— Det være seg legemiddelforsyning, farmasøytisk rådgiving eller konkrete oppdrag som distribusjon av vaksine og vaksineopptrekk, sier han.
— Vi på Sykehusapoteket Gjøvik er i hvert fall stolte og ydmyke for at vi har fått disse oppgavene med både distribusjon og opptrekk. Vi gjør en viktig jobb for hele samfunnet. Jeg er veldig stolt av innsatsen til alle sammen, de har stått på her. Det er lett å være leder for denne gjengen, avslutter apoteker Trine Berg.
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse