— Vi må finne nye, gode måter å gjøre folk i stand til å leve godt med diabetes type 2, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Anne-Grete Skjellanger.
Diabetesforbundet
Veiledningstjenesten Medisinstart kan hjelpe personer som har fått diabetes til en bedre start på behandlingen, mener Anne-Grete Skjellanger i Diabetesforbundet.
— Vi må finne nye, gode måter å gjøre folk i stand til å leve godt med diabetes type 2, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Anne-Grete Skjellanger.
Diabetesforbundet
— Mange opplever å ikke få tilstrekkelig oppfølging hos fastlegen og de må ofte vente lenge på startkurs. Det gjør at de blir usikre på hvordan de skal håndtere sykdommen. Vi må finne nye, gode måter å gjøre folk i stand til å leve godt med diabetes type 2. Da sparer vi enkeltmennesker for personlige kostnader, men også samfunnet for økonomiske kostnader knyttet til uførhet, tapt arbeidsinnsats og senkomplikasjoner, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Anne-Grete Skjellanger.
De siste 20 årene er antallet personer med diabetes type 2 fordoblet i Norge. Flere tusen personer får hvert år stilt diagnosen, og de fleste skal begynne med legemiddelbehandling
— Medisinstart kan være med å øke tryggheten til de som får diabetes type 2. Å få en slik diagnose kan for mange være overveldende og man er helt avhengig av god opplæring og informasjon for å leve godt med sykdommen, sier generalsekretæren i Diabetesforbundet.
Apotekene har i flere år gitt oppstartsveiledning, kalt Medisinstart, til pasienter med hjerte- og karsykdommer som starter ny legemiddelbehandling. Tilbudet er finansiert av det offentlige. Det er dokumentert at tjenesten er kostnadseffektiv og at den bidrar til økt etterlevelse. Det er også dokumentert at pasientene er svært tilfredse med tjenesten.
— Personer med diabetes type 2 må også få tilgang til Medisinstart, tilpasset deres behov. Det kan gjøres innenfor gjeldende budsjettbevilgninger og uten endringer i regelverk, mener fagdirektør i Apotekforeningen Hanne Andresen.
Allerede i 2019 fikk Helsedirektoratet i oppdrag å gjøre en evaluering av Medisinstart. Helse- og omsorgsdepartementet har hittil holdt fast ved at det ikke er aktuelt å utvide tilbudet til nye pasientgrupper før denne evalueringen er gjort. Evalueringen er utsatt, bl.a. på grunn av pandemien.
— Nå kan ikke pasientene vente lenger. Vi vet at veiledningssamtalene virker, og apotekene er klare til å utvide tilbudet til personer med diabetes type 2 allerede fra årsskiftet. Når det i tillegg kan gjøres innenfor eksisterende budsjettrammer, er det uforståelig at vi ikke kan sette i gang, sier Andresen i Apotekforeningen.
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse