Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Pasienter betaler 162 millioner mer enn nødvendig for medisinene sine

Mange pasienter betaler mer enn nødvendig for medisinene sine fordi de takker nei til å bytte til rimeligere alternativer. I praksis betaler de for å få en tablett som er rund i stedet for oval, eller rosa i stedet for hvit. Virkestoffet er det samme.


Jostein Soldal
24. oktober 2017

Apotekbransjens informasjonskampanje forklarer at det er trygt å si ja til medisinbytte i apotekene.

Apotekbransjens informasjonskampanje forklarer at det er trygt å si ja til medisinbytte i apotekene.

Vis Skjul bildetekst

– I mange tilfeller finnes det flere likeverdige legemidler med samme virkestoff, under ulikt navn, og med ulikt utseende og pris. Apoteket tilbyr alltid pasienten det rimeligste alternativet, men mange betaler mer enn nødvendig for å få nøyaktig det som står på resepten, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

I fjor kjøpte norske apotekkunder til sammen 3,6 millioner legemiddelpakninger til en høyere pris enn de trengte. Til sammen kostet disse pakningene pasientene 162 millioner kroner mer enn om de hadde valgt det rimeligste alternativet.

­

– Det kan nok virke rart for noen at apotekene gjerne vil selge deg det rimeligste merket. I andre sammenhenger er vi vant til at butikkene vil selge oss noe som er dyrere. Det stiller seg annerledes med medisiner. Myndighetene har pålagt apotekene å alltid tilby det rimeligste legemiddelet, når det finnes flere likeverdige alternativer. Det sparer både pasientene og Staten penger på, og det er helt trygt å bytte, forteller Tysnes.

Eldre betaler mest
Apotekenes bransjestatistikk viser at det er eldre pasienter som oftest avslår å bytte til et likeverdig legemiddel. Av de 162 millionene betaler pasienter over 60 år hele 94 millioner kroner.

Et eksempel er Nexium, et mye brukt legemiddel mot sure oppstøt. Det inneholder virkestoffet esomeprazol, som også selges under andre navn. Likevel er det mange eldre pasienter som velger å betale 363 kroner for Nexium, i stedet for det rimeligste alternativet til 113 kroner.

Et annet eksempel er Lipitor med virkestoffet atorvastatin, som brukes ved for høyt kolesterol. Her kan den dyreste pakningen koste 387, mens den rimeligste koster 115 kroner.

Kvinner sier oftest nei til bytte
Statistikken viser også at kvinner er mest skeptisk til å bytte til det rimeligste alternativet. Av de som velger et dyrere alternativ, er 60 prosent kvinner. Til gjengjeld viser tallene at kvinner i gjennomsnitt betaler litt mindre i mellomlegg enn mennene, med 42 kroner ekstra for kvinner og 50 kroner for menn.

Du får alltid det legen har bestemt
Det er Legemiddelverket som avgjør hvilke legemidler som er likeverdige, og som det dermed kan byttes mellom. Det er også de som bestemmer prisen på det rimeligste alternativet. Steinar Madsen i Legemiddelverket forteller at det er strenge faglige kriterier og undersøkelser som avgjør om legemidler regnes som likeverdige.

– Pasientene kan være helt trygge på at de får nøyaktig den behandlingen legen deres har bestemt, selv om det står et annet produktnavn på esken. Virkestoffet er det samme hver gang du blir tilbudt å bytte i apoteket. Dermed er også virkningen den samme, selv om form og farge kan være forskjellig, understreker Madsen.

Les mer om generisk bytte på Si ja til å bytte!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring