Apotekansatte ved Apotek1 i Asker strekker seg langt for å sikre at kundene får medisinene sine, selv om det medfører merarbeid som apotekene ikke får ekstra betalt for.
Privat
Når det oppstår en mangelsituasjon har apoteker Chris Jacobs mange metoder for å sikre at kundene hans går ut av apoteket med legemidlene de trenger.
Apotekansatte ved Apotek1 i Asker strekker seg langt for å sikre at kundene får medisinene sine, selv om det medfører merarbeid som apotekene ikke får ekstra betalt for.
Privat
Apoteket til Chris Jacobs ligger sentralt til i Asker sentrum. For å redusere ulempen for pasienter som opplever medisinmangel saumfarer han vareregistre og lagerstatuser for å oppdrive legemidler. Han strekker seg langt for å imøtekomme pasientens behov.
– Hvis det er en livsviktig medisin kunden trenger hender det vi bestiller fra andre apotek som har inne. I et tilfelle bestilte vi fra et apotek i Bodø. Fordi det er kaldt ute må legemidlet pakkes slik at den ikke utsettes for frost. Siden jeg må dekke fraktkosten taper apoteket penger på å selge den medisinen. Men vi bryr oss om kundene og da må vi av og til strekke oss litt lenger, sier Jacobs.
Tar økonomisk risiko
Dersom det ikke er mulig å oppdrive legemidlene fra andre norske apotek eller grossister kan Statens Legemiddelverk godkjenne at det åpnes for salg av utenlandske legemiddelpakninger. Apoteket til Jacobs var tidlig ute med å tilby utenlandske pakninger slik at pasientene fikk medisinene sine.
Når apoteket får tak i utenlandske pakninger må de ansatte bruke mye tid i datasystemet for å rette opp i både resept og refusjonskoder. Det medfører merarbeid som apotekene ikke får betalt for. Løsningen med å benytte utenlandske pakninger er heller ikke risikofri. Dersom apotekeren tar inn for mange pakninger kan det gi konsekvenser når Legemiddelverket trekker tilbake tillatelsen for å selge utenlandske pakninger.
– Jeg risikerer å sitte igjen med pakninger som jeg ikke får solgt. Det er en økonomisk risiko jeg må ta, men den største faren er jo at pasientene som kommer inn på apoteket mitt ikke får sin livsviktige medisin, sier Jacobs.
Barn rammes også
De fleste legemidlene som mangler er til behandling av voksne. I det siste har det for eksempel vært mangelsituasjoner på Adalat Oros/ Nifenova, Sobril, Imovane, Casodex og Duodart. For barn trekker Jacobs frem mangelen på EpiPen Jr. som brukes til akutt behandling av alvorlige allergiske reaksjoner.
– Barn kan ikke bruke EpiPen for voksne og mangel på disse kan derfor være svært alvorlig dersom en allergisituasjon oppstår. Nå har grossisten tatt inn Emerade som kan gis til barn, men da må vi kontakte lege for å få lov til å bytte til det preparatet, forteller Jacobs.
Utleverer annen styrke
Vibeke Lunden, apoteker ved Apotek1 Svanen i Skien, opplever også utfordringer med legemiddelmangel og får daglig telefoner fra andre apotek som også er tomme.
Lunden har stor forståelse for at kunder blir fortvilet når de opplever at apotekene mangler medisinene de trenger og forklarer at de forsøker å løse situasjonen best mulig. Dersom mangelsituasjonen gjelder for en styrke, kan apoteket levere ut en annen styrke.
– Et eksempel er legemiddelmidlet Atenolol, der mangler vi tabletter i styrken 50 mg. Da ekspederer vi Atenolol 25 mg i stedet og så skriver vi på etiketten at pasienten må ta to tabletter i stedet for en, grunnet leveringsvansker, sier Lunden, som sier at det pleier å gå greit.
Kontakter legen
Dersom det ikke finnes andre styrker igjen må de finne andre løsninger. Da sjekker hun først apotek i nærheten. Hvis de også er tomme prøver hun de andre grossistene, men noen legemidler er det rett og slett helt tomt for.
– Legemiddelet Adalat Oros og Nifenova har manglet såpass lenge, og vi får ikke lenger tak i utenlandske pakker. Nå kontakter vi legen for å vurdere alternativ, sier Lunden, som forklarer at medisinmangel skaper mye ekstraarbeid for apotekansatte som må jakte på legemidler.
Lunden forteller at når farmasøytene ringer legekontorene blir de ofte møtt av leger som er oppgitte fordi pasienten fungerer godt på legemidlet som mangler.
– Flere leger velger å prøve at pasientene går uten det aktuelle legemiddelet i en kort periode, fremfor å starte på et nytt. Eller så spør de oss om alternativer og tar en vurdering over telefonen, slik at pasienten kan få med seg en annen medisin hjem, avslutter hun.
Legemiddelverkets generelle råd ifm. legemiddelmangel:
Legemiddelverket har publisert en liste over alle mangelsituasjonene i 2019 med tilhørende råd til apotek og helsepersonell i hvert tilfelle. Listen finnes her.
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.
Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse