Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Hva er farmasi? Og hva gjør egentlig en farmasøyt?

Det er spørsmål mange farmasistudenter og farmasøyter opplever å få. Her får du noen av svarene!


Eva Cecilie Mo Skreiberg
29. januar 2024

Bilde av farmasistudent

Farmasistudiet er et krevende studie. Det passer for deg som er strukturert og nøyaktig. Du bør være glad i å formidle kunnskap og hjelpe andre. I tillegg er det helt avgjørende at du liker realfag.

Nicolas Torrenc/Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Farmasi er læren om legemidler, hvordan de lages og hvordan de virker og brukes. Legevitenskap (også kalt medisin) er læren om hvordan sykdommer oppstår, påvises, forebygges og behandles. 

Studerer du farmasi blir du en ekspert på legemidler.  

– Legemidler er samfunnets viktigste tiltak for å behandle sykdommer. Nordmenn bruker stadig flere legemidler, og jo eldre vi blir jo mer bruker vi, sier seniorrådgiver med doktorgrad i farmasi, Janne Smedberg, som har ansvar for utdanningsfeltet i Apotekforeningen.  

Kjemi er nøkkelen til suksess

Farmasistudiet er et krevende studie. Det passer for deg som er strukturert og nøyaktig. Du bør være glad i å formidle kunnskap og hjelpe andre. I tillegg er det helt avgjørende at du liker realfag.

Et av opptakskravene er at du har hatt kjemi på videregående skole.  

– For å lykkes som farmasistudent er det viktig at du forstår kjemi. Det første som møter studentene når de begynner på studiet er organisk kjemi. Hvis man tar for lett på dette, kan det bli vanskeligere å lykkes på eksamen, sier Smedberg.  

– De som kommer ut fra farmasistudiene, kan se frem til mange spennende jobber, fortsetter seniorrådgiveren. 

Les også: Fire grunner til å studere farmasi 

Farmasøyter er legemiddeleksperter 

Noen bruker legemidler fordi de har en alvorlig sykdom som kreft, andre bruker legemidler fordi de har kroniske sykdommer, som for eksempel lavt eller høyt stoffskifte. Veldig mange bruker legemidler for å forebygge sykdom, som for eksempel hjerteinfarkt.  

– I dag kan vi behandle livstruende sykdommer og hjelpe kronisk syke til å leve et normalt liv. Ved å forstå hvordan legemidlene virker på kroppen kan farmasøyter være med på å utvikle og produsere nye legemidler. De kan løse morgendagens sykdomsutfordringer, sier Smedberg.  

Farmasøyter kan hindre feil legemiddelbruk. Stadig flere eldre lever lengre og de bruker mange medisiner. Farmasøyter er legemiddeleksperter og kan oppdage uheldige legemiddelkombinasjoner eller feil bruk. Det kan gi mange mennesker et bedre liv.


Apotekforeningen er opptatt av tilgangen på kvalifisert arbeidskraft og ønsker at flere skal studere farmasi og fullføre studiet. Fra 1. februar til 15. april (søknadsfristen til høyere utdanning) jobber vi derfor for å informere om hva man lærer på farmasistudiet og hvor man kan jobbe som farmasøyt. Følg gjerne med på facebook.com/farmasifag eller Instagram @farmasifag.  

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring