Marianne Voss.
– Det blir rene julaften for meg
Nå har Sjukehusapoteket i Bergen kommet i gang med produksjon av NAF salver og kremer. For Marianne Voss betyr det at Krembase NAF snart blir å få tak i igjen.
– Jeg har brukt Krembase NAF siden jeg var 20 år. Den er helt genial. Jeg har brukt den til ansikt, kropp, hender og føtter i snart 40 år nå. Det har vært helt krise for meg at den ble borte, sier Marianne Voss.
– Små pasientgrupper må også bli prioritert
I 2018 la Sanivo Pharma ned sin virksomhet, og NAF-preparatene mistet sin produsent av salver og kremer. Nå har Sjukehusapoteket i Bergen tatt over produksjonen. Første salve ut er Hvit vaselin NAF.
– Hvit vaselin NAF brukes blant annet av en liten pasientgruppe med en alvorlig hudsykdom kalt epidermolysis bullosa. Vi er veldig glade for at vi nå endelig har kommet i gang med å produsere salven igjen, sier apoteker Pål Espen Johannessen.
I tillegg til hvit vaselin, er Sjukehusapoteket i gang med å produsere Sinksalve NAF. I løpet av våren starter de med produksjon av Salisylsyre NAF 5 % vaselin, Karbamid NAF 10 % krem, Krembase NAF og Camphoratum salve NAF.
– Jeg synes det er viktig at noen vil produsere gode produkter, selv om det er til få brukere. Hvis ikke hadde plutselig mange mennesker med for eksempel problemhud stått uten et tilbud. Små pasientgrupper må også bli prioritert, sier Marianne Voss.
– Det bli rene julaften for meg når Krembase kommer på markedet igjen.
Vestlandets største farmasifaglige arbeidsplass
På Sjukehusapoteket i Bergen jobber det 130 personer, fordelt på fem ulike avdelinger og en administrasjon. Til sammen planlegges det for at sykehusapoteket skal produsere 13 kremer og salver i serviceproduksjonsordningen.
– Vi er Vestlandets største farmasifaglige arbeidsplass. I tillegg til vanlig sykehusapotek, har vi to produksjonsavdelinger der det jobber 50 personer totalt, sier Johannessen.
Prosessen med å etablere en ny produksjonslinje for salver og kremer har ifølge apotekeren vært krevende. På grunn av blant annet pandemien har de blitt forsinket.
– Vi måtte få på plass ny produksjonslinje, og vi måtte skaffe nytt utstyr. Vi har kjøpt inn emulgeringsmaskin og en maskin som fyller tuber. Lokalene våre måtte bygges om samtidig som vi produserte legemidler der. Pandemien med kohorter og innreiserestriksjoner kom på toppen av alt det, sier han.
Over 100 NAF-preparater i ordningen
Det er over 100 produkter i det som blir kalt serviceproduksjonsordningen, der Apotekforeningen er produkteier. Produktansvaret for NAF-preparatene forvaltes av Serviceproduksjon, et datterselskap i Apotekforeningen.
– Før i tiden produserte de fleste apotek legemidler selv. Slik er det ikke lenger. Noen av disse gamle apotekpreparatene har legemiddelindustrien overtatt produksjonen av, noen lages fortsatt i apotek etter bestilling og noen produseres i regi av Serviceproduksjon, sier daglig leder Reidun Ree.
Hun er veldig glad for at Sjukehusapoteket i Bergen nå har kommet i gang med å produsere kremer og salver i Norge. Hvit vaselin, Salisylsyrevaselin og Karbamidkrem har vært delvis tilgjengelig via midlertidig leieproduksjon ved et sykehusapotek i København. De andre kremene og salvene har det vært tomt for.
– Det er mange som har kontaktet oss de siste tre årene og lurt på når disse preparatene kommer tilbake. Spesielt Karbamidkrem og Krembase er det mange som har sagt at de savner sårt. Karbamidkremene benyttes for eksempel av personer med iktyose, sier Ree.
Om NAF-preparater og serviceproduksjonsordningen
Serviceproduksjonsordningen skal gjennom småskalaproduksjon av legemidler dekke gapet mellom det legemiddelindustrien produserer og det som produseres etter den enkelte resept. Dette bidrar til at sluttbruker får tilgang til legemidler og handelsvarer som ikke tilbys av andre aktører.
Sortimentet består av både reseptpliktige og reseptfrie legemidler, kosmetiske preparater og produkter til teknisk bruk. Preparatene distribueres til apotek over hele landet, og gjøres dermed tilgjengelige for apotekenes kunder. Hva det enkelte apotek har på lager kan imidlertid variere.
NAF-preparatene produseres ved fem ulike produksjonsenheter avhengig av legemiddelform. Alle produksjonsenhetene har relevante tilvirkertillatelser gitt av Legemiddelverket.
Foto: Pål Espen Johannessen (foto Sjukehusapoteket i Bergen) og Reidun Ree (foto Apotekforeningen).
Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?
Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.
Datasikkerhet: Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen. Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement. For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten. Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.